Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak nevěrec poznával Islám….(4)

Seděl jsem se starostou jednoho ne zrovna malého palestinského města. Byla to doba, kdy tato území již měla status autonomie. Jak zde bývá zvykem popíjeli jsme čaj a trochu si povídali o životě. Oficiální rozhovor byl již natočen a tak jsme se mohli věnovat realitě. Byl jsem tu, protože izraelská armáda byla zrovna v akci, hledala ozbrojence, kteří měli na svědomí útoky proto židovskému obyvatelstvu.  

Tehdy to ještě nebyli oficiálně teroristi, ale bojovníci za práva palestinského lidu. Zde se jim říkalo „tanzim“. Starosta je také moc rád neměl, terorizovali palestinské obyvatelstvo, lákali sem izraelské vojáky a jejich tajnou službu. Když se ten povídavý muž ještě  jednou ujistil, že kamera je opravdu vypnutá, tak mi sdělil, že opravdu nemá nic proti tomu, když si vojáci pro ty mladíky přijdou a třeba je i zabijí.

Toužil po normálním životě, tak jako většina Palestinců. Byl nejen starostou, ale nosil i uniformu a byl vlastně i nejvyšším velitelem místních palestinských ozbrojených složek. Trochu mne jeho prohlášení udivilo. Nenapadlo mne ale nic jiného, než se ho optat, proč ty radikální mladíky nechytá sám, vždyť k tomu má oprávnění.

Vyděšeně se na mne podíval. Nemohl pochopit, jak jsem přišel na to, že by on měl zakročit proti vlastním lidem. Pravda, terorizují obyvatelstvo, děti mají strach z těch ozbrojenců, kteří se volně procházejí po ulicích, ale bojovat proti nim, ne, to nepřichází v úvahu. To je přeci v přímém rozporu s jeho vlastní přesvědčením. On přeci nemůže bojovat proti lidem stejné víry.

Tak jsme se ještě optal, zda si opravdu myslí, že je dobré a spravedlivé, aby za něj dělali izraelští vojáci tuto „špinavou“ práci. Na to jen pokrčil rameny a raději změnil téma. Bylo  pro něj prostě tabu. Podřídil jsem se a tak  jsme ještě probrali nějaké takové obyčejné problémy. Měl jsem dojem, že to byl na jedné straně jednoduchý člověk, ale přeci jenom s určitým smyslem pro spravedlnost.

Uvažoval ale právě v kategoriích, které se značně lišily od mé logiky poznamenané středoevropskou kulturou. Měl jsme i pocit, že to, co mu bránilo bojovat proti vlastním lidem, nebyl strach, ale jeho přesvědčení, že něco takového nemůže vůbec připustit. Ještě mnohokrát jsem se setkal s podobným fenoménem.

Jednou došlo v pásmu Gazy ke srážce mezi dvěma palestinskými skupinami rozlišných politických názorů. Bylo to na velkém prostranství a možná, že se tu střetlo skoro dva tisíce lidí, ozývaly se i ojedinělé výstřely. Byl jsem nedaleko a tak jsem se tam hned rozjel. Zastavil jsem u skupiny mě známých palestinských novinářů pracujících pro různé agentury. Přátelsky jsem na ně zamával, ale ti se vrhli k mému autu a bránili mi v tom, abych vystoupil.

Jenom na mne řvali abych proboha nevytahoval kameru a nutili mne k okamžitému odjezdu. Znal jsem je natolik, že jsem okamžitě poslechl. Později se mi  při čaji dostalo poučení. Pokud Palestinci bojují proti izraelským vojákům, smím točit vše. Ale pokud dojde k vzájemnému střetnutí mezi nimi samotnými, tak je více než radno, abych  rychle zmizel. Tedy, pokud chci zůstat na životě.

Autor: Michal Kotyk | pátek 17.4.2015 7:34 | karma článku: 30,62 | přečteno: 1175x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik