Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je diktatura menšin ještě demokracií?

V žádném případě, protože ničí podstatu demokratické společností tím, že brání disciplinované diskusi, jejímž cíle je hledání kompromisů.

Mnohé menšiny si totiž počínají velice agresivně a jejich snahou je ovládnout veřejné mínění. Na pragmatických debatách nemají zájem, protože jim to nedovoluje „program“, který si zvolily. Nejedná se totiž o politickou myšlenkovou linii v klasickém slova smyslu, protože volí emocionální formu nadvlády na rozumovým chováním občanstva.

Základem jejich boje o moc je v mnohých případech většinou šíření strachu. Pokud možno z neznámého, protože dobře vědí, že člověk reaguje v tomto ohledu neracionálně a podléhá prastarým pudům, kdy bylo vše podřízeno zákonům přežití. To „neznámé“ je však nutno brát v širším slova smyslu.

Není to jen obvyklá neznalost, jež je podmíněna formou a rozsahem školního vzdělání, ale je z velké části způsobena neinformovaností, kterou mají na svědomí doposavad vládnoucí většinové strany. Ve své nadřazenosti se totiž dlouho dobu domnívaly, že je možno negativní společenské jevy prostě ignorovat. Podcenily jejich „menšinový“ charakter. Jejich vůdci  totiž mylně doufali, že se jedná o jen jakési okrajové myšlenkové proudy, které podlehnou většinovému pojetí vlády.

Opak je pravdou. Platí to totiž jen pro společnost, které připustí existenci jen několika politických stran, kdy případná koaliční vládní ujednání umožní celkem stabilní většinu. To je jedna z možností jak strukturovat demokratickou politickou moc. Za takovýchto podmínek je i možné udržet případnou rozdílnost názorů v mezích, kdy je možno celkem kulturně diskutovat s cílem dosáhnout potřebného kompromisu.

Jenže současný vývoj ukazuje, že existuje ještě jiná forma cesty k moci. Je to právě agresivní diktatura menšin, která docílí takového rozdělení myšlenkových proudů, že se pojem většiny vlastně ztrácí. Nastává situace, kdy případná koaliční jednání je možno vést formou vydírání. Tlak, který je tímto vytvořen pak nutí i klasické politické strany opustit prapůvodní ideové myšlenky a v boji o politické přežití se jen pokouší reagovat na emoce obyvatelstva.

Tento vývoj je možno pozorovat v mnoha evropský zemích. A i v těch, které byly považovány za příklady klasické či alespoň fungující demokracie. S tímto problémem bojuje například i sousední Německo. Teď probíhá podobný proces na Slovensku. Pro logicky uvažujícího člověka jsou tyto jevy navýsost nebezpečné, protože přinášejí formy diktatury menšin, proti kterým nemáme obrany, respektive jsme se nikdy nezabývali tím, že by takováto situace mohla nastat.

Jak se ukazuje, tak již menšiny dosahující pěti až desetiprocentní podpory veřejnosti dokáží vyvinout sdostatek tlaku na klasické politické strany a donutit je k ústupkům v oblasti racionálního uvažování. A to ne vždy ku prospěchu „většiny“, protože ta  je tak názorově roztříštěna, že nejenže přestává existovat, ale i ztrácí cit pro volbu priorit. Do politického popředí zájmu se tak často dostávají věci podřadné a na řešení skutečně zásadních problémů není jak času tak sil.

Je to nebezpečný vývoj,  který může přinést i skutečnou diktaturu. Tragédií je, že tato přeměna je často doprovázena jásotem veřejnosti a oslavována jako „vítězství“ demokracie. Je to však ryze emocionální projev, který vývoj společnosti jen brzdí, vnitřně narušuje jednotu a tím i její obranyschopnost vůči zbytku světa.

Tím je otevřena cesta pro nadnárodní mocenské elity,  které této situace využívají k ovládnutí malých národů a společenstev. Je více jak logické, že tyto podmaněné „menšiny“, míněno v globálním světovém pohledu, se chovají zrovna tak, jako menšiny, které je vnitřně rozložily a tak přispěly ke ztrátě samostatnosti. Proces se opakuje a je nepravděpodobné, že by tyto nově vzniklé „menšinové“ státní celky, které většinou postrádající jednotící národní charakter, měly schopnost spojit se ke společnému odporu proti hrozící absolutní nadvládě té či oné velmoci.

Takže vždy profitující zastánci studených válek se po malé historické pauze, která jen  vytvořila falešné představy o mírových řešení světových konfliktů, se opět chopili kola světových dějin. Vojenská eskalace již probíhá a zbývá jen doufat, že nehrozí další atomové hrozby a případná střetnutí. I když to také není zcela jisté, protože lidstvo rychle zapomíná a historické zkušenosti a hrozby dokáže celkem rychle ignorovat. Stejně tak, jako mnohé příklady, kdy byla demokracie zničena přemírou tolerance vůči agresivním menšinám.

Autor: Michal Kotyk | pondělí 7.3.2016 11:12 | karma článku: 17,78 | přečteno: 866x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik