Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohou Bruselu dojít peníze?

Ano a ne. Tedy ty skutečné peníze v klasickém pojetí mu již dávno došly. Spíše jen tiskne nějaké papírky, které za peníze vydává. A to v miliardových nákladech.  

Pomalu mám dojem, že se jedná o určitou formu odpustků. Pamatujete ještě na toho pána co ho tehdy upálili? Je to již pár století, Jan Hus bylo jeho jméno a pokládal prodej takových papírků za něco nemorálního. Nevím, jak to viděl on, ale já to pochopil tak, že vykoupení se z hříchu přináší jen hřích další a tím vrůstá jak kvalita tak kvantita nemorálnosti.

A tak nějak vidím ty miliardy z Bruselu. Nekonečné množství papírků prapodivné ceny. Ještě, že to vše probíhá cestou moderní technologie, jinak bychom na našich silnicích neviděli nic jiného, něž obrněné transportéry plné peněz. Škoda, že tomu tak není, možná, že bychom pojali podezření, že je to přinejmenším nějaké divné.

Zatím jenom víme, že na tisk falešných peněz má monopolní postavení jen ten spolek v Bruselu. Pokládám to trochu za nespravedlivé pro ty vynalézavé jedince, kteří se s velkým zdarem pokoušejí ve stejné kvalitě dělat to samé a společnost je za to trestá. Ale, žijeme přeci v globálním světě a jen nadnárodní společnosti mají co rozhodovat. Malý živnostník je jen na překážku.

Jsou ale i tací, kteří si myslí, že takové tištění peněz je škodlivé ekonomice a ničí zdravé hospodářské úsilí mnohých. A to nejen jedinců, ale i celých států. Málokdo jim však naslouchá, protože lákadlo nákupu levných peněz, které je možno získat při všech těch bruselských slevách je tak silné, že není možno odolat.

Mnohé nasvědčuje i tomu, že zdravý kupecký rozum nemá šanci tomuto vývoji zabránit. Vše je již ovládáno soběstačnou silou, která se asi oprostila od okolních vlivů. Dynamika tohoto vývoje trochu připomíná perpetum mobile. V podstatě tím nejvýnosnější obchodem je novodobá možnost, aby peníze produkovaly zase peníze. Něco skutečně vyrábět podléhá značnému riziku a je méně efektivní.

Mám pomalu strach, že proti tomuto nezdravému vývoji by se mohlo postavit jen nějaké ekologické hnutí. Prostě zakázat ničení papíru. Problém je ale v tom, že ti vykutálenci v Bruselu již používají virtuálních peněz. Takže kde nic tu nic. Prostě není ani možné těm výrobcům falešných peněz něco omlátit o hlavu.

Škoda. Že by přeci jenom pomohla vzpomínka na Mistra Jana? Pochybuji, dnešní doba není pro  kázaní o morálce zrovna příznivá. Obchod s hříchem je v plném proudu. Je to vlastně ten nejlukrativnější producent zisku a moci. Politici to již dávno pochopili a plně se tomuto trendu podřídili.

Takže jediné co nám zbývá je se modlit. Pokleknout, sepnout ruce a naplnit se vírou, že nám ten hřích zaručí, že naše zdroje peněz nikdy nevyschnou. Ano, musíme se vrátit k víře, nic jiného nám nezbývá, než věřit, že všechny naše nízké pudy zůstanou zachovány. Paradox? Jistě. Jsme přeci racionálně uvažující civilizace? Tedy říkáme to o sobě.

Ale jsme již tak daleko, že máme sdostatek vědeckých disciplín, které se nezabývají ničím jiným, než produkcí důkazů, že vše iracionální v našem konání, má racionální podstatu. Jsou to naše nová božstva. A pak, že Bůh neexistuje.

Autor: Michal Kotyk | čtvrtek 10.3.2016 12:12 | karma článku: 21,56 | přečteno: 929x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik