Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bát se nacionalismu znamená bát se sám sebe!

Je to snad trošku překořeněný slogan? Nemíním. Spíše prubířský kámen vlastního svědomí a neodvratná zkouška evropské civilizace.

Zaručeně je takové téma poněkud zvláštní potravou pro politiky. Jedni ji hltají, druhým dráždí žaludek a pokládají ji za nestravitelnou. Ale ponechám je stranou, jsou v područí výzkumů veřejného mínění, které jsou barometrem jejich popularity. Jejich vlaječky se stejně vždy otočí po větru.

Ona je to spíše otázka pro každého z nás. Každý se musí ptát sám sebe jaké by to bylo, být najednou nacionalistou. Mnohé trochu zabrní, mají pocit jakoby oblékli cizí kůži. Není divu. Historie dala tomuto pojmu takovou prazvláštní příchuť. V nedávné minulosti se ideologie národní hrdosti spojená s nadřazeností rasy stala hrozbou.

Takže dáme raději od toho ruce pryč? Budeme to považovat za žhavé železo? Jistě, že to lze, ale nutno zvážit, zda přitom něco nezrazujeme. Zda tím nepřiznáme, že se vlastně v historii vůbec nevyznáme? Hlavně v té vlastní. Není lepší se trochu zamyslet a být upřímný sám k sobě. Co je špatného na tom být hrdý na zem, kde se jeden narodil?

Ano, je to v současné době dost krkolomné. Ale přesto to stojí za trochu námahy. Vezměme třeba prohlášení těch, kteří tvrdí, že existuje dobrý a zlý Islám. Jsou to ti, kteří většinou mají něco proti nacionalismu jako takovému. Jenže, když vezmu v úvahu jejich postoj, tak je logické, že musí také existovat dobrý a zlý nacionalismus.

A jestliže tomu tak je, pak opravdu záleží na  každém z nás, kterého se chopíme. Zda toho, který je spojen s národní hrdostí, či toho, který se nadřazuje nad ty druhé, které pokládá za méněcenné. Je na nás zda dokážeme jen konstatovat, že ti druzí jsou prostě jiní a že mají stejná práva na život jako my.

Takový postoj je již krůčkem kupředu. Protože pak jen zbývá přemýšlet o tom, jak to zařídit, aby to fungovalo. Za základ bychom asi měli považovat existenci národa. Již toto slovo provokuje mnohé vášnivé diskuse. Nechápu to. Nemíním diskutovat o definici tohoto pojmu. Jen nabídnu pohled do naší historie a položím jen jednu otázku: Co nám umožnilo přežít nadvládu Habsburků?

Přiznám, že jsem v mém školním mládí mnoho obdivu pro snahy národních obroditelů neměl. Asi to bylo tím, že hrdost na naši komunistickou zemi byla nakázána. Ale léta běží, pohled na svět se mění, stejně tak jako vztah k historii. Ano, byly doby, kdy se za národní hrdost bojovalo. Byla léta, kdy se takové myšlenky musely podrobit zákazu. Stejně tak jako období, kdy byla národní hrdost nakázána.

Stojíme tedy před rozhodnutím, jak se na to vše chceme dívat dnes. V podstatě jsou nabízeny a povoleny všechny alternativy. Nebojuje se ale jenom o národní hrdost jako takovou, spíše o to, za co ji máme považovat, jak ji hodnotit. Trochu smutné. Protože se jedná o prostý lidský postoj, který by měl být v každém z nás a o kterém jsme po staletí nikdy nepochybovali. Vypadá to tedy, že se musíme se rozhodnout zda ještě máme potřebu vědět kde žijeme, s kým žijeme a zda to vše má pro nás ještě vůbec nějakou cenu.

Snad by nám při zamyšlení nad národní hrdostí pomohla úvaha nad sklenicí čisté vody. Ono je možno do ní přimísit mnohé. Různě ji ochutit, obarvit, dokonce i zhustit. Vždy je však nutné neztratit míru a přehled o tom, zda tu tekutinu ještě můžeme považovat za vodu. Zrovna tak bychom měli vědět, že když ji budeme jenom neustále zahřívat, tak se promění v páru a zmizí v nedohlednu. Definitivně a nenávratně.

A já mám pocit, že ta naše sklenice vody je přinejmenším zakalená a plave v ní mnohé, co by nemělo. Přefiltrovat radí  mnozí „specialisté“ na čistotu. Jejich cílem je tu špínu odstranit. Za každou cenu? Aha, to nám něco připomíná, že? Já bych proto spíše radil trochu odlít a přidat čisté vody. A to bych opakoval tak dlouho, dokud bych nebyl spokojen jak s barvou, tak s chutí.

Jistě trochu pomalejší proces, ale dávající dostatek času k tomu, aby bylo možno po celou tu dobu přemýšlet o vlastním vztahu k nacionalismu. A pokud nalezneme určité vnitřní uspokojení, které je v souladu s morálkou naší kultury, pak už to s tou národní hrdostí nebude žádný problém.

Autor: Michal Kotyk | úterý 29.3.2016 7:33 | karma článku: 15,63 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik