Tak ČSSD nás zachránila!

26. 11. 2018 10:24:54
To alespoň tvrdí její vůdci. Aha. Nepozoroval jsem ale, že by se někdo topil. Tedy vyjma našeho premiéra. Pravda, žijeme v nechutném morálním marastu, ale z toho nás ta dobromyslná strana netahá, spíše ho jen prohlubuje.

Stále nás straší tvrzením co by bylo, kdyby nebylo její prozřetelnosti. A co by tedy bylo, kdyby nebylo? Vláda by padla a občané by museli znovu k volbám. Sice trochu drahá záležitost, ale přeci jenom možnost donutit občany trochu přemýšlet. Moc to sice neumí, ale přesto. Stále se totiž drží hesla, že demokracie je něco na hraní, něco, co jednomu dovoluje myslet si cokoliv, říkat cokoliv. Ale hlavně raději nepřemýšlet a nenést za to odpovědnost.

Ta se přeci skvostně deleguje pomocí demokratické volby. Že ano. Prostě si jen vybíráme ty příští viníky. Je to velmi příjemné, pohodlné a nezatěžuje vlastní svědomí. Podle proroků z řad ČSSD by se prý novou volbou otevřela cesta k vytvoření koaliční vládní moci, která by přinesla jen Sodomu a Gomoru. A teď mi řekněte, co je na tom špatného? Buď by to občany řádně vystrašilo a možná i poučilo, či naopak velmi uspokojilo.

V tom druhém případě by bylo alespoň jasno, že se Češi rozhodli definitivně ukončit absolutně paradoxní oslavy samostatnosti, které by pak bylo možno označit za nekrolog a tím se definitivně vyrovnat s historickými omyly. Poučení z historie by konečně dostalo definitivní podobu, učebnice dějepisu by nebylo nutno již více přepisovat. Prostě přiznat, že náš národ si libuje v područí.

Ostatně nutno ještě připodotknout, že není nutno si dělat nějaké velké starosti o tom, co si o nás myslí zbytek světa. Tedy v případě Sodomy a Gomory. Díky globálnímu vývoji, který všechny naše vlády s radostí přijímají, ba se přímo před nadnárodními společnostmi plazí po kolenou, jsme totiž jen taková malá a více méně nedůležitá tečka na mocenských mapách těch, kteří žonglují se stovkami miliónů a miliard a zcela ovládají náš každodenní život.

Pravda, jejich peníze jsou jen virtuální, nikdo neví, kdy zase zmizí, ale jejich moc má kupodivu fyzikální charakter. Její existence se dá dokázat, každý ji pociťuje, každý den na nás útočí takzvaný volný trh, který určuje, kde je pánem a kdo otrokem. Problém je v tom, že až se ty peníze promění v obláček mlhy nad obzorem, tak ti otroci kupodivu zůstanou. Budou stát nazí a jenom čekat, zda se objeví někdo, kdo by je koupil a hlavně nakrmil.

A již upadlo v absolutní zapomnění, že to byly kdysi právě sociálně demokratické strany, které něco takového tušily a vedly občany k tomu, aby pozdvihli hlas a bránili se. Bylo to krédo takovýchto poltických hnutí. Že lidé v Česku na něco takového zapomínají je jisté. Hlavně také proto, že stále nechápou rozdíl mezi socialismem a sociální politikou. To je otázka výchovy, která dostala v posledních letech také řádně na frak.

Neodpustitelný podíl na tomto vývoji má však sama ČSSD a její „vůdci“. Jejich vnitřní neshody, které je možno charakterizovat jen jako primitivní boje o moc, jen pošlapávají všechny tradice, které kdysi tvořily myšlenkovou podstatu jejich strany. Stali se naivními statisty politického obchodu, kde většinou spláčou nad výdělkem. Jsou to jejich osobní existenční boje, společnost jako celek je nezajímá. Nikdy si nepřiznají, že jejich soukromé prohry jdou na bedra občanů, kteří na jejich půtky vždy doplatí.

A pokud tedy něco zachraňují, tak jen sami sebe. Jsou to oni, kteří se topí a za každou cenu prosí o záchranný kruh hozený z velitelské lodi. Ano, těch pár šťastných se možná zachrání. Ale jen za cenu dalších ztrát voličských hlasů. A to, že by se jim mohlo dostat opravdové záchrany, možná i vlastní lodi, to je stále nenapadá. Museli by se totiž obrátit na občanstvo. Jejich problém je, že nemají s čím. Takže ta Sodoma a Gomora by byla vlastně na místě. Pár let v opozici by jim neškodilo. Měli by dost času na přemýšlení a pak možnost se znovu pokusit o získání přízně občanů.

Potenciál tu je. My nejsme hloupý národ. V jádru. Ale inklinujeme často k tomu nechat se prostě zblbnout. A občas i koupit za pár cingrlátek. A to bohužel platí i pro naše politické strany. V jádru nejde vlastně o to, zda ČSSD zachrání národ, což jsou ostatně jen prázdná slova, ale o to, zda se občanstvo rozhodne zachránit politickou stranu, která by vlastně měla představovat to, co v tomto roce tak honosně, ale bez jediného zamyšlení a nezbytné sebekritiky oslavujeme.

Autor: Michal Kotyk | pondělí 26.11.2018 10:24 | karma článku: 19.65 | přečteno: 621x

Další články blogera

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 426 | Diskuse

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma článku: 15.07 | Přečteno: 413 | Diskuse

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma článku: 13.57 | Přečteno: 503 | Diskuse

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 5626 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 266 | Diskuse
VIP
Počet článků 607 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1543

Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...