ČT3: Good bye, Lenin!

23. 03. 2020 18:57:17
Nejdříve musím vysvětlit, co jako míním tím titulkem. Jedná se o jeden film. Vznikl v Německu a měl celosvětový úspěch. Zde tedy obsah:

Originálním a velmi humorným způsobem se k nedávné historii bývalého Východního Německa vrátil režisér Wolfgang Becker. Příběh začíná v roce 1989, kdy nadšeně socialistická paní Kernerová upadne do kómatu, když uvidí v televizi svého syna, jak se účastní protistátní demonstrace. V kómatu přetrvá celých 8 měsíců a zaspí tak pád berlínské zdi, sjednocení Německa i konečné vítězství kapitalismu. Po jejím procitnutí je pak na jejím synovi Alexovi, aby dle doporučení lékařů zabránil šoku, který by ji mohl zabít. Alex začne v panelákovém bytě o výměře 79 m2 rozehrávat velkolepou mystifikaci. Paní Kernerová připoutaná na domácí lůžko si tak dále užívá socialismu a tv zpráv s líbajícími se soudruhy (netuší, že si synáček zařídil své malé TV studio, kde se svými kamarády připravuje dobové zprávy).

Dnes jsem tak po očku sledoval ten speciální program, ke kterému se vedení ČT rozhodlo, aby mi ulehčilo zvládat současnou tíživou situaci. Celkem brzo mne napadlo, že ten námět je mi trochu povědomý. S výsledek mého bádání jsem vás již seznámil. Myslím, že jednu ideovou část dnešní „autoři“ již zvládli. Tu Sametovou revoluci již zcela vymazali.

Teď již jenom potřebují zcela pozvolna nějak vymazat ten virus. Jsem ale přesvědčen, že jsou na dobré cestě. Jistě to zvládnou, vždyť to jsou profesionálové k nezaplacení. Tedy víte, jak to myslím. Pan ředitel na Kavčích horách se již o to stará. Ostatně mu na to dáváme peníze. To by bylo, aby nebylo. Já bych jim teda nedal ani korunu, ale zákon mi to zakazuje. Prý tomu nerozumím a prý je to pro všeobecné blaho.

A pak jsou ty malé legrační vsuvky, které se nazývají: Život na třetí. Nu, já se vůbec nedivím, že je nutno zrušit maturitu z matematiky. Vždyť by jí asi nikdo neudělal, hlavně ti vzdělaní. Já jsem samouk, tedy maturitu mám, dokonce z matematiky, a tak jen vím, že dvě na třetí je osm. Jak je to s tím životem to opravdu nevím. No, to bude asi tím, že té omladině dneška nerozumím.

A pak je mi také záhadou, proč mi třeba někdo ukazuje krystalku a rádia. S tím jsem si hrál jako dítě. Myslím, že by bylo vhodnější to ukazovat vnoučatům. A vykládat babičkám, jak je dobré pletení pokládám také jaksi mimo mísu, jak se dnes říká. A o tom vaření ani nemluvě. Prostě si myslím, že ta omladina v ČT má asi divné představy o naší generaci. My jsme přežili komunismus, mnozí z nás i Hitlera. Takže přežijeme i toho coronovira.

Spíše mám starost o ty mladé. Chovají se nějak divně. Asi to bude tím, že mají plné kalhoty a odreagovávají se tím, že vykládají jiným, že by neměli mít strach. No, to je správné, což o to, ale ať se nejdříve zbaví strachu sami a nešíří paniku a nesvádějí to pak nás, když se snaží nám vysvětlit, že to není dobré. Jo, to mládí. Mají v té palici trochu zmatek.

Ale já je chápu. Vždyť se musí zavděčit těm nahoře. To je nám také blízké, vždyť jsme v tom žili nějakých 40 let. Ale všichni jsme si mysleli o těch papaláších své. A to si nejsem jist, že to je v dnešní době povoleno. Tak byla ta Sametová revoluce, nebo nebyla?

Aha, ještě tu máme ten zákaz vycházení. Žádný problém, to je možno svalit na protektorátní vládu. To pochopíme bez problémů. Takže nashle zítra, v těch starých dobrých časech. Ať žije Lenin!

Autor: Michal Kotyk | pondělí 23.3.2020 18:57 | karma článku: 17.97 | přečteno: 792x

Další články blogera

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 426 | Diskuse

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma článku: 15.07 | Přečteno: 413 | Diskuse

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma článku: 13.57 | Přečteno: 503 | Diskuse

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 5626 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.26 | Přečteno: 117 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 104 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.99 | Přečteno: 905 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.96 | Přečteno: 3371 | Diskuse
VIP
Počet článků 607 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1543

Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...