Je zdravý rozum nepřítel číslo jedna?

12. 05. 2020 11:07:25
Jistě. Vždy byl a asi bude. Komunisté se ho báli a měli moc ho potlačit, zavřít, a dokonce i likvidovat. Dnešní „demokratičtí“ mocipáni to mají těžší. Musí ho nechat vymřít, a hlavně zamezit jeho předávání z generace na generaci.

V podstatě je to také virus, který je nutno držet v karanténě. Malou ukázkou bylo zřízení programu ČT 3. Již jsem o tom psal, nebudu se k tomu vracet. Ale je to krásná a přesná ukázka toho, co si dnešní vládci nad společností myslí o „seniorech“. Prostě dej jim natvrdlý rohlík a k tomu kafíčko, kde si ho mohou smočit.

Ale kdo jsou ti dnešní vládci? Dříve to bylo jednoduché: Vládli partajní funkcionáři. Většinou byli hloupí, ale jednoduše identifikovatelní. Ale kde je nutno hledat „pravdu“ bylo i pro absolventy základních škol bezproblémové. Prostě se řídili zdravým rozumem rodičů a prarodičů. Jejich životními zkušenostmi, poslouchali jejich zážitkům, ale hlavně se učili hledat cestu, jak se vypořádat s nepřízní osudu.

A jak je to dnes? Nikdo neví, vládnout chce každý. Hlavně média, to jsou ty fabriky na „informace“, které se předhánějí v „hledání“ pravd. Už jich našly tolik, že nastává inflace, cena pravdy klesá den ze dne, velmi často končí i v odpadkovém koši, protože již není nikoho, kdo by ji ohodnotil. Tedy skoro nikoho.

Ano, je zde ještě ta generace „seniorů“, která do toho všeho vnáší zmatek tím, že se pomocí zdravého rozumu dokáže ještě jakž takž orientovat v tom světovém zmatku. Hlas těchto „pamětníků“ je však stále slabší a slabší. Jednak se jim nedostává pozornosti a pak i přirozenou cestou vymírají.

Politikům to žádnou starost nepřináší. Naopak. Jsou otroci médií, sloužit občanům již nemusí, jejich úspěchy se spíše měří podle počtu diváků a posluchačů. Jeden by řekl, že je to spravedlivé, čím více tím lépe. Jenže v těch absolutních číslech nerozhodují hlasy pro a proti, je to prostý součet. Takže i ten, který zuří a je na pokraji infarktu při různých projevech absolutní neznalosti a arogance z řad politických představitelů, je započítán jako „pozitivní“ hlas.

A ty doby, kdy tato čísla byla brána s posměchem a ironií, jsou ty tam. Tehdy byl zdravý rozum přednější. Byl předpokladem pro přežití. Dnes je tomu naopak, je spíše nebezpečím brzkého srdečního selhání a mnohdy i důvodem toho i onoho „revoltujícího“ jedince izolovat od společnosti.

Takže dále ničme kvalitu školní výuky. Není přeci možno dopustit, aby občané ovládali schopnost to vládě „spočítat“. I nadále ignorujme minulost tím, že nejsem schopni se dohodnout na tom, co se to vlastně před pár desítkami let událo. A to s vědomím, že tím nejsme schopni ani uvažovat o naší budoucnosti. Spokojme se s tím, že prakticky nemůžeme opustit naše domovy, protože celý den musíme, jako „uvědomělí“ občané studovat desítky stran popisující nařízení „těch vládnoucích“, co je nutno učinit před otevřením dveří našich domovů.

Nechme se i nadále unášet počítačovými modely naší budoucnosti. Nechme si hodiny vysvětlovat jejich složitost a nepokoušejme se proniknout do problematiky jejich nepřesností, protože sebou nesou takovou řadu proměnných faktorů, že to převyšuje i schopnosti těch, kteří je vytvářejí. Jejich největším problémem je totiž právě faktor „zdravý rozum“. Je to jednání člověka, který mnohdy svým na první pohled nelogickým jednáním chrání sebe a okolí, mnohdy i společnost před zkázou.

Vše by se pochopitelně vyřešilo tím, že zapomeneme, že někdy existovalo něco, jako je právě zdravý rozum a životní zkušenost našich předků. Právě to, co dělá společnost společností. Utváří základní normy chování a morálky.

A ještě by bylo dobré, aby si každý koupil meter. To je totiž dnešní norma pro vztahy ve společnosti, je jím vlastně měřena už i morálka a charakter. Ostatně stále ještě hledám přesnou direktivu, jak tuto vzdálenost, tedy 2 metry, přesně měřit. A přitom je exaktní měřeni asi velice důležité pro dnešní chápaní světa. Ty centimetry se totiž dají použít jako hodnota do již zmiňovaných počítačových modelů, které řídí náš dnešní život.

Ano, patřím ke generaci, která má zcela jinou představu o lidských hodnotách a občanské svobodě. Ale jak již zmíněno v úvodu, patřím k vymírajícímu druhu, takže se klidně spokojím s tím, že můj hlas nemá váhu, ale dokud budu mít sil, tak neumlknu. To je také jedna z mých pro dnešní společnost „nepříjemných“ vlastností určených k vymýcení.

Autor: Michal Kotyk | úterý 12.5.2020 11:07 | karma článku: 28.79 | přečteno: 782x

Další články blogera

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 426 | Diskuse

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma článku: 15.07 | Přečteno: 413 | Diskuse

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma článku: 13.57 | Přečteno: 503 | Diskuse

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 5626 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 469 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4660 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 221 | Diskuse
VIP
Počet článků 607 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1543

Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...