Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je zdravý rozum nepřítel číslo jedna?

Jistě. Vždy byl a asi bude. Komunisté se ho báli a měli moc ho potlačit, zavřít, a dokonce i likvidovat. Dnešní „demokratičtí“ mocipáni to mají těžší. Musí ho nechat vymřít, a hlavně zamezit jeho předávání z generace na generaci.

V podstatě je to také virus, který je nutno držet v karanténě. Malou ukázkou bylo zřízení programu ČT 3. Již jsem o tom psal, nebudu se k tomu vracet. Ale je to krásná a přesná ukázka toho, co si dnešní vládci nad společností myslí o „seniorech“. Prostě dej jim natvrdlý rohlík a k tomu kafíčko, kde si ho mohou smočit.

Ale kdo jsou ti dnešní vládci? Dříve to bylo jednoduché: Vládli partajní funkcionáři. Většinou byli hloupí, ale jednoduše identifikovatelní. Ale kde je nutno hledat „pravdu“ bylo i pro absolventy základních škol bezproblémové. Prostě se řídili zdravým rozumem rodičů a prarodičů. Jejich životními zkušenostmi, poslouchali jejich zážitkům, ale hlavně se učili hledat cestu, jak se vypořádat s nepřízní osudu.

A jak je to dnes? Nikdo neví, vládnout chce každý. Hlavně média, to jsou ty fabriky na „informace“, které se předhánějí v „hledání“ pravd. Už jich našly tolik, že nastává inflace, cena pravdy klesá den ze dne, velmi často končí i v odpadkovém koši, protože již není nikoho, kdo by ji ohodnotil. Tedy skoro nikoho.

Ano, je zde ještě ta generace „seniorů“, která do toho všeho vnáší zmatek tím, že se pomocí zdravého rozumu dokáže ještě jakž takž orientovat v tom světovém zmatku. Hlas těchto „pamětníků“ je však stále slabší a slabší. Jednak se jim nedostává pozornosti a pak i přirozenou cestou vymírají.

Politikům to žádnou starost nepřináší. Naopak. Jsou otroci médií, sloužit občanům již nemusí, jejich úspěchy se spíše měří podle počtu diváků a posluchačů. Jeden by řekl, že je to spravedlivé, čím více tím lépe. Jenže v těch absolutních číslech nerozhodují hlasy pro a proti, je to prostý součet. Takže i ten, který zuří a je na pokraji infarktu při různých projevech absolutní neznalosti a arogance z řad politických představitelů, je započítán jako „pozitivní“ hlas.

A ty doby, kdy tato čísla byla brána s posměchem a ironií, jsou ty tam. Tehdy byl zdravý rozum přednější. Byl předpokladem pro přežití. Dnes je tomu naopak, je spíše nebezpečím brzkého srdečního selhání a mnohdy i důvodem toho i onoho „revoltujícího“ jedince izolovat od společnosti.

Takže dále ničme kvalitu školní výuky. Není přeci možno dopustit, aby občané ovládali schopnost to vládě „spočítat“. I nadále ignorujme minulost tím, že nejsem schopni se dohodnout na tom, co se to vlastně před pár desítkami let událo. A to s vědomím, že tím nejsme schopni ani uvažovat o naší budoucnosti. Spokojme se s tím, že prakticky nemůžeme opustit naše domovy, protože celý den musíme, jako „uvědomělí“ občané studovat desítky stran popisující nařízení „těch vládnoucích“, co je nutno učinit před otevřením dveří našich domovů.

Nechme se i nadále unášet počítačovými modely naší budoucnosti. Nechme si hodiny vysvětlovat jejich složitost a nepokoušejme se proniknout do problematiky jejich nepřesností, protože sebou nesou takovou řadu proměnných faktorů, že to převyšuje i schopnosti těch, kteří je vytvářejí. Jejich největším problémem je totiž právě faktor „zdravý rozum“. Je to jednání člověka, který mnohdy svým na první pohled nelogickým jednáním chrání sebe a okolí, mnohdy i společnost před zkázou.

Vše by se pochopitelně vyřešilo tím, že zapomeneme, že někdy existovalo něco, jako je právě zdravý rozum a životní zkušenost našich předků. Právě to, co dělá společnost společností. Utváří základní normy chování a morálky.

A ještě by bylo dobré, aby si každý koupil meter. To je totiž dnešní norma pro vztahy ve společnosti, je jím vlastně měřena už i morálka a charakter. Ostatně stále ještě hledám přesnou direktivu, jak tuto vzdálenost, tedy 2 metry, přesně měřit. A přitom je exaktní měřeni asi velice důležité pro dnešní chápaní světa. Ty centimetry se totiž dají použít jako hodnota do již zmiňovaných počítačových modelů, které řídí náš dnešní život.

Ano, patřím ke generaci, která má zcela jinou představu o lidských hodnotách a občanské svobodě. Ale jak již zmíněno v úvodu, patřím k vymírajícímu druhu, takže se klidně spokojím s tím, že můj hlas nemá váhu, ale dokud budu mít sil, tak neumlknu. To je také jedna z mých pro dnešní společnost „nepříjemných“ vlastností určených k vymýcení.

Autor: Michal Kotyk | úterý 12.5.2020 11:07 | karma článku: 28,89 | přečteno: 782x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik