Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potřebuje náš občan ČT?

Ano a Ne. Vše je odvislé od chování všech zúčastněných. Ten, kdo již četl mé kritiky na tuto veřejnoprávní instituci, ví, že se domnívám, že demokratická společnost se bez tohoto média neobejde.

Takže první odpověď je jednoznačná. Ano, potřebujeme veřejnoprávní televizi. V této souvislosti se nabízí podotázka: A máme ji vůbec? A odpověď je zase Ano a Ne. Podle názvu skutečně existuje. Ale když si položíme hypotetickou otázku, zda je možno ji třeba privatizovat, tak je snadné dojít k závěru, že ne. Protože vše nasvědčuje tomu, že je již v privátních rukách.

Je totiž vedena samozvanými „experty“ na mediální tržní hospodářství. Z čeho tak usuzuji? Je mnoho pořadů, které se vší pravděpodobností vznikají tak, že se nejdříve hledá nějaký sponzor, kterému se pak ušije na míru pořad, mnohdy ne zrovna dobré kvality. Takže se z veřejnoprávní televize pomalu stává reklamní médium, za které musí občan ještě platit. Geniální.

Dalším ne zrovna povzbuzujícím poznáním je fakt, že podle mých informací zde panuje strach, který je snad ještě horší než za dob minulých. Hlavní prioritou je uspokojit šéfa, na diváka není nutno brát ohled. A kritika směrem nahoru je tu „neznámým“ pojmem. A to už je arogance a opovrhování občanem. To, že tato situace ještě splňuje nároky, které má společnost na veřejnoprávní médium, je možné asi díky našim zákonům, které z velké části kryjí jak korupci, tak okrádání společnosti jako celku.

A je více jak zarážející, že ani v době, kdy se musíme vyrovnat s pohromou, která přímo ohrožuje naši existenci, se v mozcích vedoucích a odpovědných pracovníků ČT nic nehne. Neukáží ani špetku charakteru. Nebudu dále hovořit o běžné produkci, kterou toto také postihuje, ale o aktuálním zpravodajství, kde jsem jaksi „doma“.

Domníval jsem se, že ČT byla událostmi z počátku roku trochu „překvapena“. Ne, že bych to akceptoval, protože amatérismus v této oblasti nelze tolerovat, ale jenom vzhledem k tomu, že nemám o profesionalismu v oblasti zpravodajství na Kavčích horách valné mínění. Bláhově jsem si ale myslel, že dojde tam na kopci k určité sebereflexi či poznání. Hluboký omyl. Vše zůstalo při starém.

A tak je zase divák bombardován směsicí informací, které ve svém souhrnu nemají hlavu ani patu. Obrazovky zase připomínají internetové stránky, kde se hlavní obsah ztrácí mezi reklamou. Prostě „šoubyznys“. Čím barevnější tím lepší. A to nejen graficky, ale i obsahově. Každý je zván, každý může mluvit. A ten, který vidí blížící se katastrofu je vřele vítán. Prostě „svoboda slova“. Zcela po česku.

Zastánci této formy veřejnoprávního média tomu říkají „objektivní zpravodajství“. Já tomu říkám vědomý podvod za účelem zisku na konto diváka. Bohužel mají tito „experti“ mezi občanstvem mnoho zastánců. Každý si totiž může najít tu „svou“ pravdu. Právě jako na internetu. Takže se nám jednota tříští, a to právě ve dnech, kdybychom ji tolik potřebovali. Paradoxem je, že již netrpělivě očekávám nějaký speciál, pravděpodobně od mediálního guru Václava Moravce, který se bude „smrtelně“ vážně zabývat právě touto tématikou. Tedy, čím že to je, že jsme tak nejednotní.

A nebylo by ani jinak, že se řada reportérů snaží získat přesnou informaci, kdy dojde k té definitivní katastrofě. Pokud možno přesně na den, hodinu, minutu. Krásným příkladem je Interview ČT24 z pondělka. Obětí se stal ředitel FN Brno pan Jaroslav Šterba. Nonšalantně se tvářící moderátorkou byl neustále nucen odpovídat na otázky, které nejsou v jeho kompetenci a hlavně, kde se necítí být odborníkem. Paní redaktorka se asi po patnácti minutách s úsměvem vzdala všech snah a snažila se konečně ptát na věci, kde by si divák rád poslechl fundovanou odpověď. Ale té dámě – tedy konkrétně paní Barboře Kroužkové – to bylo nějak proti srsti.

Můj komentář? Za prvé. Já být na místě „grilovaného“, tak bych prostě bez omluvy odešel hned na počátku rozhovoru. Za druhé. Být ředitelem ČT – tedy veřejnoprávního média v pravém slova smyslu – tak bych tu dámu ihned propustil. A to vše z jednoduchého důvodu. Pan Jaroslav Štěrba, jako ředitel FN Brno, má v dnešní době mnohem důležitější starosti, a to ku prospěchu nás všech, než aby byl nucen ukojit hloupost jedné „nonšalantní“ redaktorky, která se více stará o svůj vzhled než o obsah mozku.

Jistě, že jsem povšechný. Ano existují v ČT i redaktoři jako třeba pan Stach. Hluboce si ho vážím. Dokáže objasnit složité věci i mně. Ale nutno přiznat, že jeho výstupy jsou poněkud náročnější. A já mám pořád „starost“ o normálního diváka, který má právo být stručně a jasně informován. A to nejen proto, že si za to platí, ale proto, že to je povinností ČT, kterou neplní. Pravdou je, že ji k tomu ale také nikdo nenutí.

Logicky se naskýtá poslední otázka. Je možno ČT opět proměnit ve skutečné veřejnoprávní médium. Jistě. Z praktického hlediska odhaduji takový „výchovný“ proces asi tak na tři roky. Pochopitelně pod jiným vedením. Ale neobešlo by se to bez aktivní pomoci všech občanů. Charakter veřejnoprávní televize je totiž nejen zrcadlem, ale i ochráncem morálky společnosti. A pokud tato nemá základní morální kodex, není možno očekávat, že by ČT „zrcadlila“ něco jiného než právě to, co v současné době zobrazuje. Je to reálný a současný stav naší společnosti.

Problém tkví v tom, že občan, který si vysvětluje svobodu a svobodu slova, jako formu anarchie a jako takovou ji vlastně obhajuje, žádnou veřejnoprávní televizi nepotřebuje. Ba právě naopak. Možná, že bychom se nad tím vším měli zamyslet. Prožíváme totiž období, které není lehké a kdy by nám mohla veřejnoprávní ČT opravdu pomoci. Bohužel je realita taková, že je lépe její program nesledovat. V současné době potřebuje každý z nás sílu a optimismus. A tak je lepší se zpravodajským pořadům produkovaných na Kavčích horách raději vyhnout.

Jinak pevně věřím, že vše zvládneme. V nejhorším i bez vlády a ČT.        

Autor: Michal Kotyk | středa 28.10.2020 18:06 | karma článku: 31,39 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik