Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy začneme počítat skutečné oběti koronaviru?

Odpověď je jednoduchá: Nikdy. Na to jsme moc naivní, hloupí, egoističtí, zbabělí a vůbec rádi žijeme na úkor druhých. A hlavně jsme líní přemýšlet a brát za naše konání odpovědnost. To vše přenecháme straně a vládě.

Ona pak za všechny naše chyby nese odpovědnost. Namlouváme si. A ona, z důvodů již uvedených, jedná za nás a kupodivu se řídí stejnou strategií jako řadový občan. A jak bývá zvykem požívá jistou imunitu, a tak nemusí platit za omyly a chyby. Jenom se nechá občas vystřídat opozicí a pak se vše opět opakuje podle známého vzorce.

Zpět k otázce. Prapodivné a populisticky zneužívané statistiky nám třeba říkají kolik lidí zemřelo s koronavirem. Asi tak polovina, možná ještě méně zemřela skutečně na ten virus. Většina však nákazu nezvládla vzhledem k již stávajícím zdravotním problémům. Jejich život byl zkrácen možná o měsíc, možná o tři a možná i o rok. Jistě je každé úmrtí tragické.

Ale ještě nikde jsem nenalezl zmínku třeba o tom, že ti občané, kterým vláda nakazuje, zakazuje a vůbec řídí jejich život, také trpí. A že se jim také zkracuje život. A možná i o roky. Ten, kdo to zažil, ví, co to znamená znovu vybudovat existenci. Bojovat o přežití a tím si logicky i krátit život. Vydávat životní sily, jež budou chybět ve stáří.

A co třeba naše děti. O kolik se zpozdí jejich vývoj díky té „geniální“ distanční výuce. Přesně o to bude jejich život kratší či méně úspěšný. A jak se projeví na jejich mozku nedostatek kyslíku způsobený nesmyslně nasazenou maskou, jak nařizují populisticky rozhodující vládci? Mozek při nedostatku kyslíku přeci odumírá. A každý přeci ví, jak je kysličník uhličitý nebezpečný.

Vždyť proti němu bojujeme dnem i nocí. A děti ho mají dýchat z plných plic, asi aby si zvykly, když ten „boj“ za záchranu planety prohrajeme. Jen se podívejte, vždyť ta děcka přeci zlobí jako jindy, dokonce ještě více, tak co? Že jim v mozku uhyne pár tisíc buněk, které se nikdy neobnoví, nikoho nezajímá. Proč také, spočítat se to stejně nedá. Ostatně dospělí na tom nejsou lépe, o té „ohrožené“ skupině obyvatelstva ani nemluvě.

A co všechen ten zdravotní personál, který byl poslán do boje proti nepříteli, o kterém se pořád nemůžeme dohodnout, co nám vlastně způsobuje. O kolik se zkrátí život těmto obětem tohoto již pomalu „svatého boje“. I za normální situace nepatří zdravotní personál k těm, kteří by trpěli dlouhověkostí, takže nic neobvyklého, že?

Není třeba se asi také zajímat o ty, kteří dříve zemřou, protože se jim nedostane rychlé zdravotní péče. Je to přeci jejich chyba, když ochromeni uměle infikovaným strachem, nemají odvahu vyhledat zdravotní péči. A že tu asi budeme mít poněkud větší množství psychicky zatížených a možná na celý život poznamenaných občanů, o tom už ani nemluvě.

Takže by bylo dobré, k čemuž asi nikdy nedojde, udělat takovou normální bilanci. Prostě kolik občanů musí předčasně zemřít při úsilí, aby jiní mohli žít déle. Nejsem si jist, že takové porovnání by bylo zrovna radostné. Mám prostě obavu, že v tom od politiků nařízeném boji padne na straně „zachránců“ mnohem více obětí než těch, které nalezneme v ne zrovna férové statistice úmrtích, která je nám den co den držena před očima za účelem vyvolat strach a poslušnost. Nezbytné komponenty pro výkon moci a pocitu nadvlády těch, kteří nám velí.

Proč tak činí? To je jednoduchá kalkulace. Oni chtějí přežit volební období a být možná znovu zvoleni. A tak operují a manipulují s počtem dnešních obětí. Ty „budoucí“ je nezajímají. Kdo ví, kdo bude vládnout za deset dvacet let. Oni asi ne. A pak, vždyť se to stejně po tak dlouhé době nedá dokázat, kdo jako nese za to vše vinu. Ostatně se ani nedá dokázat, kdo nese vinu za dnešek. Tak co.     

Já bych si ale přál ještě jeden druh oběti, před kterou bych rád smeknul. Politické oběti. Já bych rád viděl politika, který má odvahu to všechno zbrzdit s pokusem vrátit naše životy do normálních kolejí. Prostě sním o charakteru, který by tak učinil s vědomím, že to bude asi jeho politická smrt. Asi by jen tak tak přežil volební období, ale odcházel by s vědomím, že udělal něco pro naši budoucnost.

Asi by pak dlouhá léta žil někde v ústraní. Ale jsem si jist, že by ho budoucnost našla a znovu povolala, aby mu vyslovila dík, že nás tehdy zachránil před opravdovou katastrofou, která by byla našim dílem, a ne nějakého virusu, který se pomalu stává zdrojem politického a finančního obchodu na mezinárodní úrovni. Nepěkná to vizitka pro lidstvo. Já vím, je to jen sen, ale mnohdy se stávají i zázraky. Ale na ty já nevěřím. A proto dva drastické příklady z historie.

Při náletech německých raket V2 za druhé světové války na Londýn zemřelo asi 5 000 civilistů. Při výrobě těchto raket zemřelo 10 000 až 15 000 vězňů. Mnohé úspěšné a hrdé stavby Sovětského svazu zaplatili životem desetitisíce vězňů státního aparátu. Srovnávám nesrovnatelné? Možná, ale tak to vidím já a strašně by mně potěšilo, kdybych se mýlil.      

Autor: Michal Kotyk | středa 16.12.2020 16:05 | karma článku: 22,35 | přečteno: 613x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik