Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan premiér a jeho arabská tržnice!

Není divu, že jeho životní zkušenosti ho občas zavedou směrem, kde asi dociloval těch největších obchodních úspěchů. Ano, arabská tržnice je pro mnohé okouzlující. A poučující, i mne svým způsobem vždy fascinovala.

Bylo vždy zajímavé pozorovat, kdo dosahuje těch největších „obchodních“ úspěchů. Předem je však nutno upozornit na jednu zvláštnost. Většinou jsou zde zcela zjevně stánky, kde se za velkého křiku zkušení prodejci všeho možného soustřeďují na turisty. Mezi čtyřma očima mi bylo prozrazeno, že takovýto návštěvník je považován za hlupáka, který koupí vše „okouzlující“, tedy barevné a pestré, a hlavně většinou nepotřebné. A co je nejdůležitější? Je ochoten zaplatit i nesmyslné ceny.

Ale pak jsou zde stánky, které se vyznačují tichostí a klidem. Obchodní hovory jsou vedeny věcně, protože obě strany k sobě zachovávají určitý respekt. Je i samozřejmé, že je uznáván i fakt, že dobré zboží má i dobrou cenu. Ti, kdo zde nakupují, jsou většinou místní, znalí pravidel a málokdy dochází k roztržkám či dokonce hádkám. Prodávají se zde věci vesměs potřebné a obohacují, či lépe řečeno, doprovázející potřeby denního života.

A pro mne je více než jasné, že náš pan premiér by vždy patřil k těm křiklounům. Neměl by jinou šanci. Tedy na opravdové arabské tržnici. Jinak je tomu u té naší, kterou tu s úspěchem zavádí. V podstatě ji svým způsobem okupoval a prohlásil se za šéfa. A kupodivu brzo zjistil, že také jaksi nepatří k těm váženým a slušným. Povahu nechtěl měnit, asi je to i neproveditelné, takže nezbylo nic jiného, než se podívat na zoubek těm „tichým“ konkurentům.

A protože nejsme ve světě arabském, ale českém, začal jim tak trochu znepříjemňovat život. Prostě podle hlesla: Buď budeš křičet jako já, nebo tě vyhodím. Zatím je v tom docela úspěšný. Je stále tím největším křiklounem a nikdo se nesnaží ho přehlušit. Má i dost následovníků, ale každý je tak chytrý, že si dává pozor nezvyšovat hlas více, než je radno, respektive povoleno.

Takže jeho vláda již doznala mnoho změn. Nejdříve byl jaksi ve svém úsilí osamocen, ale teď získal učně, který ho už pomalu v těch ne zrovna fajnových praktikách skoro převyšuje. Protože to, co se děje na ministerstvu zdravotnictví se dá přirovnat jen k personálnímu masakru. Ono to už skoro vypadá, že to ministerstvo snad ani nepotřebujeme, na vše stačí jeho šéf. Potřebuje jen přisluhovače.

Zajímavé. Jestli to takto půjde dál, tak asi brzo zjistíme, že nepotřebujeme ani další ministerstva, protože naše již tak „oblíbená“ dvojice, která nám zde již několik měsíců vládne, si vystačí sama. Nehledě na to, že se může spolehnout na plnou podporu z Lán. Takže tu máme něco jako triumvirát. A to v podobě, kdy už vlastně ani ta „arabská“ tržnice není zapotřebí. Jinak řečeno, zbydou tu jen křiklouni, kteří se jen snaží nám prodat kdeco, kdejaký šmejd.

Ale co se stane, když přestaneme mít chuť ten šrot kupovat. Nevím, ale bojím se toho. Zažil jsem totiž vlády, které mne nutily kupovat dokonce i jejich myšlenky. A to nepokládám zrovna za dobré. Pro nikoho. Hlavně ne pro slušné občany, kterých tu doufám máme ještě nespočet. Možná, že tvoří tu skutečnou většinu. Jsou to hlavně ti, kterým bychom měli poděkovat, že i přes veškeré „snahy“ vlády, nám dávají šanci jakž takž normálně existovat.   

Takže? Možná, že jde jen o to, abychom se nějak sjednotili a naznačili těm křičícím trhovcům, že by měli raději mlčet, a ne si hrát na vládu. Ve skutečnosti jsou to právě fungující ministerstva, která tak nutně potřebujeme. Mnohem více než vládu samotnou, tedy v té dnešní podobě, kdy skutečná arabská tržnice je naproti tomu velice dobře organizované obchodní společenství, kde má každý své pevné a nezaměnitelné místo, které mu umožní přispět k všeobecnému blahu. Pravda mnohdy právě na úkor hloupých turistů, ale určitě ne spoluobčanů.

Autor: Michal Kotyk | úterý 26.1.2021 16:16 | karma článku: 19,79 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik