Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda a její diktatura hlouposti a nevědomosti

Pomalu mám dojem, že si naše strana a vláda vytvořila vlastní virtuální svět. Asi tak jako za komunismu. I tehdy byl reálný život občana nekonečně vzdálen od proklamací a uměle vytvořených oficiálních statistik.

A tehdy jí nikdo nevěřil. Ale hrdě to přehlížela, aby jednoho dne musela přiznat, že vlastně ani neví, jak si občan žije. A ta dnešní vláda? Jde v podstatě stejnou cestou. Ale je na oko alespoň sebekritická a snaží se bojovat o důvěru občanů. Bohužel se jí to nějak nevede a bez nějakých výzkumů veřejného mínění se domnívám, že trend je neustále klesající. A přitom je jasné, že právě bez té důvěry a tím i aktivní spolupráce každého občana vlastně nic nezmůže.

Je ale nepoučitelná, ba přímo tvrdohlavá a nic nedá na opravdu dobře míněné rady. Stále se asi domnívá, že jsme celkem hloupý národ, kterému je nutno nakazovat a přikazovat. A to pěkně přímo centrálně z vrcholu moci. Jistě, jsou situace, kdy to je nezbytně nutné. Předpokladem ale je, aby takovéto řízení bylo fundované a v současné době v prvé řadě smysluplné. A to je možné jen s absolutní znalostí situace.

A jsme u kořene problému. Vláda se totiž jen domnívá, že ví, ale kupodivu i nadále postupuje systémem pokusu a omylu. Není to špatný postup, ale stává se katastrofou, pokud je aplikován globálně. Příklad: Nemocnice. Vycházím z toho, že každý ředitel má dobrý přehled o tom, v jakém stavu se jeho nemocnice nachází. A také ví, kde hledat pomoc a jak dalece si může pomoci sám. Bylo by celkem nelogické, že tyto možnosti jsou v každém zdravotnickém zařízení absolutně stejné, což se týká i krajů. Takže by si vytvořil plán, který by byl realizovatelný. Včetně žádosti o pomoc od kolegů v blízkém okolí, či hejtmanství.

Jenže on musí místo toho „respektovat“ nějaká nařízení toho „nejvyššího“, který má nějaký celkem nejasný globální přehled. A to v sobě skrývá to největší nebezpečí, které může končit a doposavad mnohdy končí celonárodní katastrofou. Princip je jednoduchý. Když se vedení jedné nemocnice dopustí omylu, tak na to doplatí jen nejbližší okolí. A když se zmýlí ten diktující nejvyšší, tak to postihne všechny občany.

A takto je možno posuzovat veškerá nařízení „strany a vlády“. Je to tvrdá a neúprosná logika. Pokud tedy vláda touží po důvěře občanů a nabádá je k odpovědnosti a spolupráci, tak jim také musí dát možnost tak činit. V systému diktatury totiž takovéto vztahy a pojmy neexistují. Svobodné rozhodnutí občana je nežádoucí. Vyžaduje se absolutní poslušnost, která vede jen k pasivní rezistenci a později i k organizovanému odporu, či svržení diktatury.

Je tedy absurdní a směšné, když vláda používající prvky diktatury zároveň žadoní o důvěru občana. A přitom není ochotna nejen lépe uvážit mnohá zmatená a překotná vladařská rozhodnutí, ale ani změnit rétoriku a už vůbec ne vyměnit ty „nepoučitelné“ z vlastních řad. A ještě navíc zcela přehlíží, že díky médiím, si každý občan může hned druhý den vyposlechnout názor jak skutečných odborníků, tak těch, kteří znají reálnou situaci na konkrétním místě, aby se mohl přesvědčit, že ti nahoře se rozhodli k dalšímu pokusu, který se vzápětí ukazuje jako omyl. A místo omluvy přijde další pokus.

Je to takový vládní mocenský kolovrátek. A k tomu ještě to nejlepší. Oni ti nahoře se stále nejsou schopni domluvit, kdože je tím nejvyšším diktátorem. Hádají se jako malí kluci o balón, jeden obviňuje druhého, každý chce být ten nejlepší. Pochopitelně před voliči, a ne občany potřebující pomoc. Což je tedy absurdita, která se na celém světě hned tak nenajde.

A to všechno na úkor nás všech. Jedno je jisté: Bojovat současně proti vládě a proti pandemii je skoro nemožné. To nezvládneme, prohrajeme. Omezit pravomoc vlády je asi nereálné, zvláště, když opovrhuje ústavou. Svrhnout vládu? V současné situaci ne zrovna rozumné. Co tedy zbývá? Snad věřit v zázrak. Tedy ne, že se ten virus umoudří, ale naše vláda. A konečně nám pomůže v tom, abychom mohli realizovat něco, co se třeba nazývalo občanskou povinností. Pokud tedy ti nahoře tuší, co se za tímto společenským pojmem skrývá. Nu, modleme se. 

Autor: Michal Kotyk | pátek 5.3.2021 9:46 | karma článku: 25,25 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik