Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je možno přehlasovat diktátora?

Naivní otázka, že? Každý, kdo je trochu poučen historií ví, že mnohdy nezbývá než ho násilím svrhnout, a to se většinou neobejde bez krveprolití. Výjimka skoro neexistuje. Či je ještě jiná možnost?

Jistě. Ona ta historie i napovídá, že občané většinou propásnou určité vývojové období při politických změnách, kdy je možno takového jedince, který touží být tím nejmocnějším, na jeho cestě vzhůru jednoduše zastavit. Důvody jsou většinou dva. Ten první je určitá zaslepenost těch, kteří se dají nachytat na silná, ale vždy prázdná slova všelijakých slibů. Jsou naivní a nedokážou rozpoznat nesplnitelné a hloupě volí.

Pak je tu i část obyvatelstva, a jsou to celkem rozumní lidé, kteří vůbec nepředpokládají, že by nějaký podřádný a směšný křikloun mohl vyhrát volby. Většinou se mýlí. Prostě podcení i tu bezcharakterní část občanstva, která cítí možnost nekalého zisku, který jim spadne do klína, pokud toho poněkud psychicky zatíženého jedince toužícího po moci, budou podporovat. Takže se logicky přidají na stranu těch naivních a nevědomých. Je to celkem nejen osvědčený politický poker, ale i potvrzen historii lidstva a kupodivu se neustále opakuje.

Ten hlavní problém však tkví v tom, že to je, alespoň na venek, zcela demokratický proces. A pokud ten „šťastlivec“ dosáhne svého a není intelektuálně úplně omezený, tak nechá toto zdání, tedy, že se vše stalo z vůle lidu, dále přežívat. Nicméně jeho silná touha po absolutní moci přeci jenom tu i onde vyjde najevo. Prostě toho nemůže nechat. Musí se míchat do všeho a mít poslední slovo bez ohledu na to, zda vůbec něčemu rozumí. Chování, které je možno pozorovat třeba u alkoholika či chorobného zloděje cizích statků. To poslední přirovnání je asi přesnější.

A co teď? Máme přeci demokracii. Žádnou diktaturu. No právě. A já si nedovedu představit, že členové vlády prostě podlehnou strachu, a to i když jsou ve většině, a nenaleznou odvahu takovému jedinci vykázat hranice. Prostě ho dát trochu na řetěz, a to ještě s pohrůžkou, že když bude i nadále štěkat, tak dostane náhubek. Máme snad demokracii a většinové mínění by mělo být respektováno. I na půdě vlády.

A to říkám i když si vlády jako celku moc nevážím. Přesto se totiž domnívám, že mnozí její členové převyšují našeho premiéra v mnoha ohledech. Ve vzdělání, inteligenci a možná i v morální odpovědnosti. Pravda, je zde ještě jeden problém. To jejich politické kšeftaření. Ale i zde existuje poučení z historie. Nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. Dá se určitě použít na nezbytnou dobu, tedy na likvidaci „společného“ nepřítele.

Není to také zrovna fajnová metoda, ale pokud by sloužila ku prospěchu skutečné občanské většiny, tak by snad byla omluvitelná. Ostatně to podle mne platí také o poslancích a senátorech. Bohužel i nadále vykazují určitou nerozhodnost pramenící asi z jisté politické „nezkušenosti“. Prostě pořád nemají ten jemný cit pro „kompromis“. Většinou pracují jako jedinci a to s kladivem. Ba možno říci i se srpem. Mnohdy ale chtějí úrodu a nevšimnou si, že ještě nezaseli.

K čemu vlastně myšlenkově směřuji? Tedy, pokud to vše mnou popisované nebude použito jako veto vůči mocichtivému jedinci, tak by bylo radno si přiznat pravdu. V podstatě se rozloučit s myšlenkou, že žijeme v demokratickém systému. Je to sice neradostné, ale pořád lepší, než žít další roky v bludu a omylu.

Pak nám ale nezbude nic jiného, než brát na vědomí různé psychopatické výkřiky a vzkazy od našeho „demokracií“ kamuflovaného diktátora. V podstatě se již v tomto ohledu stává následníkem toho z Lán, který mi poslední dobou připadá poněkud mlčenlivým. Možná je ale uspokojen, že se objevil následník, který se mu již minimálně verbálně vyrovná. Ale jedno řeknu rovnou. Je to sice možná velice zábavné, ale v žádném případě záruka pro budoucnost nejen nás, ale i našich dětí. 

Autor: Michal Kotyk | pondělí 8.3.2021 14:05 | karma článku: 17,59 | přečteno: 448x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik