Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za všechno mohou Rusové, že?

Jsem již postarší, tedy i v jistém slova smyslu pamětník, takže mi takové tvrzení nepřipadá neznámé. Pamatuji i tu druhou verzi, že za všechno špatné mohou imperialisté. A pochopitelně existuje i verze viníků komunistických.

V obdobích všech těchto různě zabarvených ideologicko-politických sloganů se vždy jen okrajově občas hovořilo i o tom, že třeba – i když je to prý z našeho českého pohledu nepravděpodobné – si také můžeme za něco sami. Jak jinak, vždy jsme byli všichni proti nějaké špatnosti a tu ruku vyjadřující opačný jednolitě nadšený souhlas provádět věci nedobré nám někdo zcela neznámý zdvíhal bez našeho vědomí.

A jak vidno nic se asi nezměnilo. Už máme zase naše viníky, pocházejí ze vzdálené Rusy a sídlo mají v Moskvě. Na tom tedy není nic nového. A že dělají i špinavé věci, jako ostatně každá velmoc, či ti, kteří se velmocí stát touží, to není také žádný objev. Ti, kdo chtějí, to vědí, a ti, kterým se takový poznatek nehodí do krámu, zavírají prostě oči. A jsou i tací, kteří z nevědomé vědomosti dělají politický obchod. A to víme také.

Proto mne udivuje, že se tak divíme. Jako bychom objevili Ameriku. A přitom si v naší „svobodné“ a „demokratické“ společnosti může kdekdo obchodovat s kdečím a s kdekým, klidně nás i okrádat, může podvádět a rozkrádat i to, co by mělo být naše. A to mnohdy i na tom nejvyšším postu. Říká se tomu svoboda tržního hospodářství.

A v tom „svatém“ nadšení občas prodáme i židli na které sedíme. A tváříme se překvapeně, když majitel přijde a prostě si ji odnese. Jenže to údivné překvapení netrvá dlouho, protože vždy najdeme okamžitě viníka, protože hned tvrdíme, že nám ta židle byla ukradena. Je to v podstatě i společensky uznávaná vládní politika. Často tedy posloucháme různé pohádky, které nás oprostí od veškeré viny a my pak klidně usínáme.

Když nám ale bouchají granáty za humny, tak to s tím spaním nějak nefunguje. Zvláště, když se probudivší ani nedoví čí vládou chráněná munice to tu vybuchuje. Teď je ale vše jasno. Může za to Rus. Prostě si přijde, zneužije naší pohostinnosti a někde zapomene bombu. Jako by tušil, že se pohybuje ve společnosti, kde to je možné, ba přímo vítané, je to takový tichý a neoficiální důkaz politicky interpretované svobody. Ovšem oficiální formulace zní: Je to sprosťák, tedy ten Rus.

Já osobně poslouchám pohádky celkem rád. Pokud jsou dobré. Ale jak špatným, tak i dobrým nevěřím. Hlavně těm politickým. A tak se nemohu uspokojit s vysvětlením, že za vše může náš bývalý velký bratr a my jsme zase jen ubohou obětí. Zvláště když celému světu dokazujeme, že naše strana a vláda není ochotna brát ohled na zákonnost a občanskou morálku. O hlavě státu ani nemluvě. Odkud se bere naše suverenita odsuzovat jiné, pakliže porušují naše zákony, které nejsme ochotni sami dodržovat, opravdu nevím.

Ale, asi se nám dostane odborného vysvětlení. Prý v neděli na TV Prima. Přímo od pana prezidenta. Již se těším. Zvolil si zase jemu tak blízké médium. Chápu ho. Ona ta stanice totiž mimo jiné vysílá i jeden docela zajímavý pořad. O mimozemšťanech. Krátce k obsahu. Jsou to ti, kteří kontrolují a nesou odpovědnost za veškeré dění na Zemi. Očekávám tedy, že se naše hlava státu přizpůsobí tomuto trendu a my se dovíme, že to nebyli Rusové, ale právě ti mimozemšťané.

Přiznávám, že by opravdu nebylo špatné si najít nové viníky pro naši neschopnost si sami vládnout.        

Autor: Michal Kotyk | pondělí 19.4.2021 9:40 | karma článku: 29,01 | přečteno: 1374x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik