Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokud vládne hysterie rozum nemá šanci

Mnohdy zastaví hysterického člověka pěkných pár facek, nebo také kýbl studené vody. Pokud ale šílí davy ovládané emocemi, tak to nebývá tak jednoduché. Státní moc obvykle nasadí vodní děla. Problém je, že opačně to nefunguje.

Jak tedy donutit rozvášněné ideologické skupiny ke smíru a podání si ruky? V historii lidstva toho většinou dosáhne jen pohled na kaluže krve, která mnohdy patřila nevinným. Teprve hrůzostrašné bojiště zchladí hlavy, které do té doby neovládal rozum, ale nesmyslná hesla přicházející z hlásných trub vůdců té či oné skupiny přivádějící davy do iracionální extáze.

Lidstvo tak činí po tisíciletí, je nepoučitelné, zkouší to znovu a znovu, stupeň civilizace nerozhoduje. Dokonce ani demokratický systém, ať už pokulhávající či nadutě vyspělý, v tomto stádiu chování se společnosti nehraje roli. A pokud přicházejí varování, tak jsou to ojedinělé hlasy, které však ti znešvaření neberou v úvahu, protože jsou zaslepení „svatým nadšením“ se kterým vedou boj za něco, co mnohdy ani nedokáží specifikovat, natož v základních rysech rozpoznat.

A tak tu tedy máme zase ty, kteří jsou nekompromisně pro a ty kteří jsou se stejným přesvědčením proti. Skutečná fakta nehrají roli, rozhoduje jen síla vykřikovaných hesel a mnohdy i moc. Tedy státní moc. S demokracií to nemá nic společného, to je jen zástěrka, mnohdy se bojuje v zájmu virtuálně vytvořené většiny, menšina se má podřídit. Ochrana jejích práv bývá pošlapávána. Je to prý nezbytná oběť ve jménu lepší budoucnosti. Že historie dokazuje, že tomu tak bývá málokdy, nikoho nezajímá.

Stejně tak, jakože princip demokracie spočívá ve férové diskusi s cílem dosáhnout rozumného kompromisu. Jinak se tomu také říká zlatá střední cesta. Pravda vždy se najdou malé skupinky, které se o to pokoušejí, ale většinou jsou umlčovány, protože jejich náhled na situaci je poněkud „komplikovaný“ pro davy, které se vzdaly rozumové úvahy. A také se těžko dají formulovat jako „bojová hesla“.

Takže zde jeden bezvýznamný pokus. Ano, očkování je potřebné. Nic proti tomu. Mnohým může zachránit život. A my dokonce víme komu, tedy koho očkovat. Není to stoprocentní, ale je v tom naděje. Za to bychom měli být vděční. Na druhé straně je to jen součást mozaiky, kterou musíme vytvořit k tomu, abychom vzali ten zpropadený virus opravdu vážně. Zatím tak neděláme. Spíše, jak už je pro lidská společenství obvyklé, ho využíváme k politickým bojům o moc a prosazování „svaté pravdy“.

A pak tu máme ještě jeden výplod naší civilizace, bezmezná a bezcharakterní touha po miliardových ziscích. Je to taková nová forma boje o moc nad zbytkem světa. Smutné je, že v této hře má jeden lidský život zcela jinou hodnotu, většinou se jedná jen o pár dolarů, které se ale jako mávnutím kouzelného proutku proměňují v miliardy, které tečou do různých kapes a kapsiček.

Je dobré si i připomenout, že ideologická sounáležitost jen málokdy končí dobře, jak jsem se již zmínil, mnohdy právě zakrvavenou dlažbou. A to už bývá pozdě. A proč se tedy nepokusit naslouchat a vzít na vědomí ony tiché hlasy, které nabádají ke kompromisu. V podstatě jen opakují pravdu našich babiček. Všeho s mírou. On se totiž i ten nejlepší pokrm stane nepoživatelným, pokud – a mnohdy i v dobré víře – do něj nasypeme všechno koření, které máme po ruce.

Pravda, není to jednoduché. Vyžaduje to tu nejtěžší zkoušku lidského charakteru. Totiž veřejně přiznat vlastní pomýlení, mnohdy i vědomé šíření nepravd, které se již staly skoro nedílnou součástí volebních bojů. Paradoxní je, že to většinou platí pro obě nesmiřitelné společenské skupiny. Jenže jedině tak je možno nalézt cestu ke kompromisu a možná se tímto posunout na cestě ke skutečné demokracii, která je nám zatím mnohem vzdálenější, než jsme ochotni si připustit. O tom, že ji v současné situaci zašlapáváme do bláta ani nemluvě.    

Autor: Michal Kotyk | pátek 3.12.2021 8:20 | karma článku: 17,38 | přečteno: 451x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik