Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Že by VUML ještě existoval?

Naivně jsem se domníval, že nikoliv. Nicméně jsem poslední dobou na pochybách. Chování mnoha politiků a osob veřejných totiž nasvědčuje opaku. Je zde najednou mnoho „činitelů“, kteří splňují určitá kritéria.

Jsou totiž plně přesvědčeni o vlastní neomylnosti. Respektive o neotřesitelné víře ve vládnoucí garnituru, ke které se plně hlásí ve snaze stát se platným členem této novodobé „elitní“ společnosti. Není divu, přináší to určitá privilegia, mimo jiné třeba i rozhodování o věcech, které jsou velmi vzdáleny nejen jejich vzdělání ale i intelektu.

Omlouvám se, zde jedno vysvětlení pro mladší ročníky. Co byl, a právě možná ještě je VUML. Oficiálně Večerní univerzita marxismu-leninismu. V podstatě nejvyšší stupeň vzdělání za panování komunismu v Čechách. Absolventům byl totiž vystaven glejt, který je přímo opravňoval rozumět všem oborům lidského konání a tím je predikoval činit všechna rozhodnutí pro blaho lidu a státu.

Takže onen vybraný a proškolený jedinec mohl být jednoho dne ředitelem železárny, pak třeba dohlížet na produkci dámského prádla a případně si odskočit a řídit výrobu nábytku. Byl to vlastně takový „universál“ věrně sloužící straně a vládě. Pravda, občas se objevil i jedinec, který byl buď „pomýlený“ či za takového označen. Prostě odpadlík trpící syndromem samostatného uvažování. To bylo nezbytně nutné rázně zakročit a ze spolku věrných soudruhů ho vyloučit. Jeho „kvalifikace“ byla pak snížena na úroveň pomocného dělníka.

Pozoruhodné však bylo, že na tomto společenském stupni si mohl myslet co chtěl, a i říkat co chtěl. Stal se totiž posilou proletariátu, k jehož příslušníkům se i „VUMLOVé“ chovali celkem slušně a s respektem. Zažil jsem i to, že takovým „odpadlíkům“ bylo i vykáno. Ano, byla to zajímavá doba, pokud se jeden zajímal o společenské struktury a osobní svobody.

Ale k dnešku. Mám tedy podezření, že v naší společnosti existuje určité politické podzemí, kde tato univerzita existuje a její učení o neomylnosti vládnoucí strany je i nadále šířeno. Pravda ne strany komunistické, ale žijeme v době virových mutací, takže asi není problém jméno „vedoucí“ politické strany dosadit dle potřeby.

Jinak si totiž nedokážu vysvětlit prohlášení a postoje členů vlády na odchodu, která i nadále šíří neomylnost stranické politiky. A to, jak co se týče minulosti, tak současnosti, a dokonce i budoucnosti. Jak jinak si vysvětlit ono skoro shora osvícené chování pana Vojtěcha, paní Maláčové, a i ostatních souputníků. Konkrétně. Pan Vojtěch prosazuje zákon, který bude budoucí vládou zrušen. Paní Maláčová označuje prohlášení budoucí vlády, že by chtěla chránit práva občanů za populismus. Vskutku pozoruhodné a budící ne zrovna veselé reminiscence.

A pak je tu třeba zajímavá postava hovořící za všechny lékaře. S rozhodností sobě vlastní označil všechny kolegy, kteří jsou jiného názoru, než je ten, který někde našel a si přivlastnil, za „léčitele“. Tedy felčary. Osobně mám velkou úctu k povolání lékařů. A to v každé době. A nerad bych na svém postoji něco měnil. A proto bych byl velmi rád, aby tento z mého pohledu nehezký škraloup na jejich pověsti odstranili. Aby mi bylo rozuměno, v nejhorším se raději svěřím do rukou felčarů než členům prapodivného ideologicky zabarveného seskupení.   

A abych se vrátil k prapůvodní otázce. Zde tedy VUML ještě existuje. Domnívám se, že zde nám s odpovědí nikdo nepomůže. O tom, zda tomu tak je nebo není si v současné době rozhoduje každý sám pro sebe. A za sebe tedy dodám, že bych se rád mýlil. 

Autor: Michal Kotyk | pondělí 6.12.2021 15:53 | karma článku: 30,22 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik