Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cenzura je nevyzpytatelná mrška

I přes to, že sebou nese celkem negativní nádech čehosi špatného, je v kulturních společenstvích tolerována. Může totiž sloužit jako norma i pro dosti vysoké nároky na morální a etické principy.

Může totiž regulovat a určovat představy o „svobodě slova“. Tedy bránit dehonestaci, urážkám a zneuctívání hodnot, kterých si společnost považuje a pokládá je za podstatné pro zachování svých kulturních tradic ve všeobecném slova smyslu. Svým způsobem vytváří i identitu společnosti samé. To vše zní velice krásně, možno říci, že s takovou myšlenkou by bylo dobré souhlasit.

Nutno však přiznat, že to vše zní také poněkud idealisticky, ba naivně. Ano, jsme jenom lidé a dokážeme zneužít kdeco. Tedy i krásno. O myšlenkách ani nemluvě. A když zůstaneme u myšlenek, tak není daleko i pojem pravda. Všemi citovaná, obhajovaná a uctívaná. Zde není na škodu si připomenout základní pravidlo propagandistů, které zní: Stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Je to smutné poznání, ale bohužel historicky ověřené. Ale zkusme tento „zákon“ obrátit. Stane se stokrát opakována pravda lží? Nikoliv. Zůstane kupodivu pravdou. A to už se blížím k tvrzení v titulku, tedy cenzuře a její zákeřnosti. Pomocí cenzury se utajovaná pravda může proměnit v explozivní nálož, která se v tomto případě ukládá do myslí občanů. Pomalu, postupně ale s absolutní sveřepostí. A je jen otázkou času, kdy toto množství dosáhne kritického stádia, kdy se blíží nebezpečí výbuchu, který je v podstatě neovladatelnou řetězovou reakcí. Asi tak jako tomu bylo při pádu „železné opony“.

Cenzura se tedy může stát velmi nebezpečnou výbušninou, která rozvrátí i celé mocenské a společenské struktury. A to největší nebezpečí tkví v tom, že čas výbuchu lze jen velmi těžko odhadnout, zrovna tak neexistuje jistota, kterým směrem se společnost poté vydá. Mnohdy je to taková sázka do loterie, jindy cesta pokusu a omylu ba i nekontrolovatelná anarchie Je tedy radno zacházet s tímto „regulátorem“ myšlenek a myšlení velice opatrně. Doporučil bych svěřit to do rukou skutečných odborníků a v žádném případě ne „expertů“, kteří jsou mnohdy jen hlásné trouby ne zrovna důvěryhodných lobbistů, či politiků.

V této souvislosti se nelze nezmínit o „svobodě slova“. Je to stejně tak zapeklitý pojem. Ostatně by kupodivu nemohl neexistovat nebýt právě cenzury, která skoro podmiňuje věčnou diskusi na toto téma. Je tomu tak dobře, je to způsob, jak se pokusit najít tu správnou cestu ve vývoji lidstva. A opět bych doporučil vše přenechat těm, kteří tomu rozumí a spíše trpělivě naslouchat. Občas mám totiž dojem, že mnozí diskutující, pravděpodobně toužící po vysněném místě v mediálním prostoru, jen bez známky sebekritiky odhalují vlastní nevědomost, ješitnost, nedostatek citu pro morálku a etiku.

I v tom by mohla možná cenzura pomoci. Ono cenzurovat lidskou hloupost by mohlo přinést zvětšení prostoru pro ty, kteří mají na mnohé otázky fundované odpovědi. Je totiž skoro módní záležitostí nevědomců „protivníka“ urážet, dehonestovat, prostě na něj házet bláto. A přitom se dá použít i jiných zbraní. Pravda, klade to větší nároky na intelekt. Jako třeba satira a ironie. A není málo politiků, kteří právě tuto formu „politického“ boje nejen oceňují, ale takto prezentovanou kritiku i přijímají, ba dokonce změní i názor. Nutno však podotknout, že je i nemálo politiků, kteří také raději hází bahno, je to jednoduší, intelektu netřeba.

Dovolím si tedy tvrdit že „cenzura“ a „svoboda slova“, je nedílnou součástí myšlenkových procesů společnosti. Problém je jenom v tom, zda se naučíme tyto pojmy zařadit do běžného života. Zda pochopíme nejen jejich prospěšnost ale i úskalí a nebezpečnost. Pochopitelně, že většina z nás má na mysli situaci, když je obé diktováno „shora“ v poněkud jednostranném významu. Ano, to není dobré a prospěšné pro nikoho. U těch vládnoucích to může být předzvěst konce a těm poddaných to může přinést nejistou budoucnost.

Jsem snad pesimista? Nikoliv. Říkám tomu škola života. Pesimistou jsem jen v tom ohledu, že se domnívám, že poučení z toho všeho je možno nalézt všude kolem nás, v našem reálném životě. A tragédií by bylo, když si zavčasu neuvědomíme, že ne všechno za nás vyřeší počítačové programy, umělá inteligence, samozvaní „experti“ a „analytici“ rozpitvávající tabulky nekonečných rozměrů, ve kterých se mnohdy ztrácejí i oni. O amatérech a prapodivných charakterech, které mnohdy s nadšením volíme ani nemluvě.

Je totiž jenom jeden virus, ze kterého mám strach. Virus hlouposti, nacházím ho totiž na každém kroku. A proti němu existuje jenom jedna stoprocentně fungující vakcína. Vzděláni. A i to jsme zatáhli do bahna politických šarvátek. Stejně tak jako „zavedení“ skoro povinné nenávisti vůči inteligenci. Paradoxně bez cenzury, ale s notnou dávkou nároku na „svobodu slova“.  

Autor: Michal Kotyk | čtvrtek 9.12.2021 11:29 | karma článku: 13,58 | přečteno: 428x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik