Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může poslušný občan zapříčinit kolaps státu?

Podle mého ano. A naopak ten neposlušný se může přičinit o to, aby stát i nadále fungoval. Pochopitelně, že tím míním hlavně společnost jako celek. A přitom se ani nedomnívám, že bych nabádal k anarchismu.

Co mne k tomuto poznání přivedlo?  Základním studijním materiálem jsou Příběhy dobrého vojáka Švejka. Zapříčinil prý mnoho katastrof, možná dokonce přispěl i k rozpadu monarchie. A to jenom proto, že vždy věrně plnil jak přání nadřízených, tak i samotného císaře. Asi právě proto byl oficiálně uznán za blba. Omlouvám se těm, kteří se domnívají, že jím skutečně byl, ale já jsem opačného názoru. Jenom nevím, kdo byl lepší, tedy Jára Cimerman nebo Švejk.

Proto raději přejděme k praktickému životu. Při mém celkem dlouhém pobytu v sousedním Rakousku jsem byl pravidelně konfrontován s články v novinách, kterým jsem zpočátku ne zrovna věřil. Obsahem vždy bylo vzdání díků všem státním úředníkům. Podezřelý na tom byl fakt, že tuto pochvalu vyslovovali majitelé různých firem a fabrik, tedy osob zvláště zainteresovaných v oblasti fungujícího průmyslu a obchodu. Vyslovovali vděk za to, že rakouský státní úředník dobře ví, kdy tu i onde přimhouřit oko a s nadhledem použít či nepoužít toho či onoho zákona.  Byli prostě toho názoru, že kdyby tomu tak nebylo, tak se vše zastaví a stát bude brzo bankrot.

A tak si myslím, že třeba i naše vláda by se měla potajmu a po večerech modlit, aby těch „poslušných“ občanů nebyla přemíra. Ono nejen, že se už nikdo ve všech příkazech, zákazech a nařízení nevyzná, ale ono není mnohdy ani v lidských silách je plnit. Ostatně to platí i pro vládní mozky. Již také nerozumí ani sami sobě. A pokud tedy jeden uvažuje jako „neposlušný“ začne si dělat starosti a přemýšlí o tom, zda si opravdu strana a vláda přeje kolaps i toho co ještě díkybohu funguje.

Dám příklad. Tak ten PCR test má planost 72 hodin. Mnozí tvrdí, že na výsledek se čeká až 48 hodin. A je to prý velice důležitý test, prý má tu definitivní platnost. Dobrá, jsem poslušný občan, chci plnit přání našich vůdců, abych jako nikoho neohrožoval. Chci jít příkladem. Nu řekněme, že mi z neděle na pondělí nějak nebylo dobře, je tu i teplota, takže v pondělí ráno nahlásím, že nepůjdu do práce a že cítím povinnost se nechat otestovat. K čemuž dojde řekněme v pondělí kolem poledne, nemohu za to, ta fronta poslušných občanů byla opravdu dlouhá.

A pak, jsa si vědom toho, že nesmím ohrožovat okolí se svědomitě dle nařízení shora uzavřu na samotce, tedy karanténě. Zde pak vyčkám středečního poledne, kdy se třeba dozvím, že jsem negativní. Nu středa je už fuč, do práce se nevrhnu. Jsem přeci v karanténě. A ve čtvrtek ráno si s hrůzou uvědomím, že vlastně v poledne končí platnost toho zázračného testu. A k tomu se připojí pocit, že se moc necítím. Zda je to tím osamocením v karanténě či tím virem nevím, takže se rozhodnu znovu podrobit onomu testu, jsem přeci poslušný občan.

Nedomnívám se, že je nutno v této úvaze pokračovat. Netvrdím také, že tomu tak je. Ale mohlo by být. Je to možná jen takový za vlasy přitažený příklad, což být musí, protože je to právě příklad. Jenom bych prostě rád věděl, co by se asi stalo, kdyby se všichni ze dne na den proměnili v „poslušné občany“. Já se odvážím tvrdit, že za pár dnů či týdnů by byl problém si koupit i kus chleba.

Takže vládo, je to opravdu to o co žehráš, či si dokonce chceš vynutit násilím. Nevím, k čemu by to mělo být dobré. Ano, situace není zrovna růžová a opravdu slušný občan to ví velmi dobře. Ale on také ví, že se to vše dá zvládnout jen krůček po krůčku, v klidu a s rozmyslem. Taková ta hurá opatření nevedou k ničemu. A pitomé rozkazy vyplozené mozkem, který neví kudy kam jsou to nejhorší. A proto není možná na škodu si občas připomenout konec Rakousko-uherské monarchie a jakou roli v tom hrál Josef Švejk, věrný a poslušný to občan oficiálně prohlášený za blba.

Autor: Michal Kotyk | úterý 14.12.2021 7:38 | karma článku: 23,20 | přečteno: 431x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik