Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Havel? Jó, myslíte toho mrtvýho?

Přiznám, že ten slogan „10 let bez Václava Havla“ na mne působí poněkud podivně, ba přímo podezřele. Když se totiž zaposlouchám do šumu veřejného mínění, tak to pro mne zní jako třeba „30 let bez komunismu“.

Hranici mezi tím, zda oslavujeme něco či někoho koho jsme se konečně zbavili, či vyslovujeme smutek nad ztrátou uctívané osobnosti nemohu i při té nejlepší snaze najít. Pravda nejsem tu dlouho, éru Václava Havla jsem prožil v cizině, do české kotliny jsem se vrátil až v roce 2012. Jeho život politika jsem pozoroval odjinud a měl jsem přitom pocit, že je oslavován a uctíván. Konec jeho projevů před mnoha státníky světa končíval většinou potleskem ve stoje.

Po mém návratu jsem se ale setkal s úplně jiným obrazem, než byl ten, který jsem si vytvořil. Byl jsem konfrontován s pojmy jako „pražská kavárna“, „havlisté“ a „“pravdoláskaři“. Vykřikoval je nejen hlas lidu veřejného, ale i s neochvějnou pravidelností zaznívaly z úst mnoha politiků a představitelů země. Celkem rychle jsem pochopil, že se prý jedná o jakési spolky pomatenců, kteří s nepochopitelnou nostalgií lpí na myšlenkovém odkazu Václava Havla. A dokonce jsem měl i pocit, že to jsou jakoby nepřátelé lidu.

Dost mne to překvapilo, zarazilo a nabádalo i k přemýšlení o tom, kam jsem se to vlastně vrátil. Ptal jsem se sám sebe, zda jsem opravdu v této zemi kdysi žil. Jistě, ale ta společnost mi moc neseděla, primitivnost komunistické ideologie jsem pokládal za nebezpečnou jak pro mne, tak i rodinu. Rozhodl jsem se tedy pro život jinde. A pak došlo k návratu. Nedělal jsem si žádné obavy, v hlavě jsem stále měl ten „obraz“ společnosti v jejímž čele stojí Václav Havel.

A netrvalo dlouho kdy jsem začal uvažovat o tom, že tento obraz byl asi zcela falešný. Začal mne přemáhat pocit, že jsem nebyl pryč 32 let, ale jen několik týdnů. Od té doby pátrám, proč tomu tak je. Pomalu se mi vyjasňuje. Lid této země má asi zvláštní vztah k historickým postavám a hrdinům. Oslavuje a staví pomníky těm, jejichž myšlenky vymýtil z hlav lidu a uložil je do tresorů. Příklad? Jan Hus, Jan Ámos Komenský, T. G. Masaryk. Pochopitelně, protože jsme národ ne zrovna kulturně nebohatý, existuje v naší historii celá řada osobností, které nás naplňují hrdostí. Opravdu? Nebo je lépe napsat „hrdostí“?

Protože na druhé straně bouráme sochy či strháváme s podestu ty, jejichž myšlenky necháváme dále žít, doslova je recyklujeme a násilím implantujeme do dnešního života a do mozků občanů. Příklady? Lenin, Stalin, Gottwald... A poslední dobou je aktuální i Gustáv Husák. Je přímo zářným vzorem pro ty, kteří se snaží dovršit své cíle, tedy „ideologickou“ jednotu poslušných otroků tolik potřebnou pro jejich marketingovou politiku.

Nejnovějším příkladem je třeba činnost ředitele Českého rozhlasu pana Zavorala, který se rozhodl k poslední čistce, tedy konečně se zbavit jinak myslících. Ale o tom snad jindy, kdo chce dohledá si potřebné. A to vše mne dovádí k myšlence, že naše společnost se nachází na konci procesu, který nemá nic jiného za cíl, než se osvobodit od „špatného svědomí“. Tedy s konečnou platností zlikvidovat „pražskou kavárnu“ a zbavit se „havlistů“ a „“pravdoláskařů“.

Takže veškeré akce pod heslem „10 let bez Václava Havla“ pokládám jen za ideologickou masáž, která má lidu představit ty zlé a nebezpečné myšlenky pomateného rádoby intelektuála, který nás zavedl na scestí. A hlavně tím zdůraznit záslužnou činnost všech těch, kteří nás v současné době zachraňují a starají se o to, abychom se definitivně vydali po té správné cestě, kterou nám vytýčili.

A abych se vrátil k titulku. Občane, co ti říká jméno Václav Havel? Nic moc? Nevadí, nedělej si starosti, ten je stejně dávno mrtvej! 

Autor: Michal Kotyk | čtvrtek 16.12.2021 8:47 | karma článku: 18,18 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik