Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je snad zdravý občan veřejným nepřítelem?

Ano, mám již takový pocit. Více méně nefiguruje ve všech těch statistikách, které se nám snaží občas mylně a tendenčně objasnit, jak to s námi vlastně je. Ke slovu se dostane málo, mnozí mají pocit, že by jen kalil vodu.

Jak říkám, je to takový pocit. Když se koukám kolem tak mnoho takto „postižených“ žije s takovou divnou aurou, kterou většinou politici s nadšeným souhlasem a spoluprací médií vytvořili kolem těch, kteří nepasují do současné atmosféry, která není nepodobná hysterii, jíž dominuje strach, mnohdy vyvěrající z nevědomosti.

Je to situace, kdy se většina lidí kouká kolem, či dokonce k nebi, a hledá slova osvobození, či vlastně vysvobození. A to je úrodná půda pro politiky, kteří usilují o to, stát se tím vysněným vůdcem, který zbaví mnoho jedinců odpovědnosti za jeho budoucnost. Nemám rád tyto „vyvolence“. Potkal jsem jich v životě mnoho a bylo pro mne až neuvěřitelné, jakou neznalostí oplývají právě v oblastech, kde rozhodovali.

Zvláště nemám rád ty, kteří se přímo zalykají „neuvěřitelným“ množstvím vědomostí a se samozřejmou suverenitou, která mnohdy hraničí se samolibostí, zvěstují „pravdy“. Jejich záliba v sebe sama jim však znemožňuje sebekriticky zvážit hodnotu šířeného a mnohdy si ani neuvědomují, že vlastní omezené vědomosti týkající se i vědního oboru, nemusí zrovna pasovat na řešení problémů, které jim byly zastávanou funkcí přiděleny.

V současné vládě je pro mne takovým typickým příkladem náš nový ministr přes naše zdraví. Je mi líto, ale já nemá takové typy rád, má zkušenost mi říká, že jejich „nadšení“ pro věc, může být zcestné, ba přímo zavádějící. Jsou to lidé, kteří mají velkou potíž zauvažovat nad lidskou přirozeností a životní zkušeností, která napovídá, že vše může být i jinak, než si myslíme. S tím je pochopitelně spojena i skutečnost, že kritika na ně namířená je něco nepřijatelného, protože stejně přichází jen od „nevědomců“.

A tak si myslím, že zdraví člověk bude i nadále nepřítelem všeho snažení naší vlády. Budou ho i nadále pronásledovat příkazy a zákazy. Nebude smět chodit kam se mu zachce a jak byl zvyklý. Nikdo mu nebude věřit, že je normálně zdravý, že to s covidem zahrál na vítězství a že by se rád podílel na společenském životě, a dokonce svou prací přispěl, aby se nám dařilo lépe.

Občas nebude smět do práce, protože být zdravý není jen tak, to se musí dokázat, A bude muset zase hlídat děti, protože ty jsou také podezřelé právě proto, že jim nic neschází. Pochopitelně vyjma školní docházky, ale to je přeci vedlejší. Stejně tak jako práce jejich rodičů. A bude sedět doma a koukat do zdi. To, co z toho vzejde nebude asi nic dobrého. Ale o to se přeci nemusíme starat, protože před tím varují jen takoví ti „zdraví“ nespokojenci, kteří se přiřadili do tábora právě těch nově označených nepřátel státu.

Abychom si rozuměli, já v žádném případě nechci zlehčovat situaci těch opravdu nemocných, těch, kteří jsou odkázáni na pomoc ostatních, Jenže kdo jsou ti ostatní? Já si myslím, že to jsou právě ti zdraví, kteří se domnívají, že bez jejich práce nebude i budoucnosti. Mnohdy jsou to opravdoví „tvrďáci“ a asi se drží hesla, stejně jako já, kdo se bojí nesmí do lesa. Jsou to ti, kteří se nenechali uchlácholit tvrzením politiků kteří jen slibují lepší zítřky, pohodu a blahobyt, prostě život, který postrádá veškerá nebezpečí. Oni totiž vědí, že takový život neexistuje, že život sám je boj a nebezpečí číhá na každém kroku. Ne, že by nevěřili v lepší svět, to ne, ale vědí, že vybudovat ho není nikdy zadarmo a bez obětí.

Ach ano, za pár dnů začne nový rok. Jeden si má prý něco přát. Budiž. Tak já bych si přál, aby naši politici sestoupili z jejich podestu a vmísili se mezi lid a tam poslouchali hlavně ty, kteří jim spílají a nenechali se unášet a chlácholit slovem pochlebovačů. Já vím, je to naivní, veřejně to asi nikdo z nich nezvládne. A proto bych jim doporučil shlédnout jednu pohádku. O pekaři a císaři. A možná, že je ťukne, že takový poctivý pekař toho ví o skutečném životě více než oni, prostě má v životě a hlavě jasno, není zatížen „vědeckým“ poznáním, ale jen vědomím, že život je takový, jaký je a že není třeba nad tím hloubat či brečet, je nutno se s ním poprat.

Jo, to bych si opravdu přál a ješitně doufám, že je to přání všech těch zdravých a silných, kteří to s námi myslí dobře a poctivě.

Autor: Michal Kotyk | pondělí 27.12.2021 11:26 | karma článku: 31,81 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik