Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

Co mne tedy rozpálilo? Trochu úsměvné, ale sebejisté prohlášení herce Víta Rakušana, který s nadšením převzal roli ministra vnitra, o tom, co on považuje za kritickou infrastrukturu. Tedy například zdravotní personál, pracovníky sociálních služeb, hasičské sbory a jistě i policejní složky. Nic proti tomu. Jistě by bylo dobré, aby to vše fungovalo. Amatérsky odhaduji, že asi tak pro pět procent našich občanů jsou tyto služby opravdu nezbytné.

A co zbytek občanstva? Tedy těch asi pár zcela zanedbatelných miliónů zdravých a slušných občanů, kteří jsou zapojeni do „nekritické“ infrastruktury a kteří tvoří tu absolutně nepostradatelnou složku naší společnosti, která má právě na hrbu tu největší zátěž umožňující fungování našeho státu. Tedy ta část obyvatelstva, která vlastně zaručuje, aby ta takzvaná „kritická“ infrastruktura vůbec mohla existovat.

Opravdu nepotřebujeme elektrikáře, instalatéry, všechny možné opraváře, odtahové služby, učitele... no prostě všechny, kteří vytvářejí strukturu naší společnosti. My opravdu nepotřebujeme třeba pekaře, řezníky, prodavače? My se opravdu obejdeme bez řidičů, kteří se starají o to, aby regály v obchodech nezely prázdnotou. Máme už přeci zkušenosti z počátku pandemie. No, ale to vše má přeci na svědomí ta stará a špatná vláda.

Také nemám moc dobrých slov pro její konání, ale začínám mít pocit, že ta nová kráčí v jejích šlépějích. Dva roky jsme se museli násilně donuceni „bavit“ skoro absurdní komedií těch předešlých. Úspěch ta fraška neměla, a tak není tedy důvod realizovat reprízy, řekl by normální občan. Jenže, jak vidno, politik je lidskou bytostí zvláštního ražení. Asi tak, jako se říkalo o komunistech. Ti se také rádi pohybovali mimo realitu života běžného občana.

Ale je bohužel pravdou, že historie se ráda opakuje. Lidstvo rádo inklinuje ke stálým reprízám špatného, jako by se chtělo nevěřícně ale definitivně přesvědčit o tom, že to i ono v našem konání bylo opravdu špatné. Takže opona jde nahoru a naši noví amatérští herci se ujímají rolí, na které se tolik těšili. Diváci jsou již poučeni a jen čekají, kdy se zase ukáže postava budící patřičné emoce. Smích, plač, zlobu.

Prvního zábavného ministra jsme už poznali, vesele si dupe po našem zdraví a bohužel i zdravém rozumu, má pocit, že je k tomu vyvolen. A teď se přihlásil další konkurent. Bylo mu přiděleno, aby se staral o naši bezpečnost. Ale na nás i dohlížel. Možná proto i ta starost o policii a hasiče. Možná, že mu došlo, že pokud se zhroutí třeba zásobování vším důležitým pro náš každodenní život, mohlo by dojít k nepokojům, či dokonce k násilí. Třeba k bojům o střídku chleba.

Je opravdu neuvěřitelné, že se všichni ti političtí „vůdci“ dokázali poslední dva roky tak dalece soustředit na volební boj, že, tak jako již mnohokrát ve zmiňované historii, zcela pozapomněli, že život občana je závislý na zcela jiných hodnotách, než těch obvykle psaných ve volebních a vládních prohlášeních.

Nevím, zda jim dojde, že policejního pendreku je zapotřebí vždy, když je nedostatek chleba. Ostatně tuto krutou pravdu je opět možno nalézt nejen v historii lidstva, ale i v té naší a současné. Také by mne zajímalo, jak se budou rozhodovat občané patřící do „kritické“ infrastruktury, pokud by nastala doba, kdy by jejich lednice a špajzky zely prázdnotou, či ceny i nadále stoupaly právě v důsledku, že zásobování obyvatelstva bylo označeno za „nekritické“, tedy druhořadé. Smutek na duši mi také přináší podezření, že naše vláda se asi vždy označí za součást „kritické“ infrastruktury. Což by ale v doslovném významu nemuselo být daleko od pravdy. 

Autor: Michal Kotyk | pondělí 10.1.2022 8:43 | karma článku: 43,98 | přečteno: 5626x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Jeden nevyřčený novoroční projev

Hnán možná vlastní ješitností, ale i touhou slyšet novoroční projev, který by ve mne vzbudil touhu začít nový rok s myšlenkou naplněnou tolik nezbytným optimismem, jsem se rozhodl si napsat sám pár řádek, které by mne uspokojily.

30.12.2021 v 10:43 | Karma: 12,82 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik