Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Lidé jsou zvídaví. Nebýt toho, nejsme tam, kde jsme. Proto musíme na Mars, proto musíme kamkoliv, kde ještě nikdo nebyl. Možná, že se terraformovaný Mars stane jednou útočištěm celého našeho druhu. Nejen těch, kdo jsou dnes bohatí a kdo jsou dnes chudí.

Ono ani tak moc nejde o to, vzdát se vědy a nakrmit chudé. Ono by šlo vzdát se válek a nakrmit chudé. Ale ani do toho se nikomu nechce.

1 0
možnosti
Foto

Války jsou zdravím států. Myslím, že na Marsu už bychom možná jako lidstvo byli, pokud bychom byli svobodní.

0 0
možnosti
JZ

Jako že by se měly všechny problémy a výzvy lidstva řešit pěkně systematicky, jedno po druhém?

Ne.

0 0
možnosti
Foto

My jsme na cestě k zániku, už jen proto, že ani vy, té svobodě moc nevěříte.

0 0
možnosti
ZH

Myslím, že peci chleba pro hladovějíci je naprosto kontraproduktivní. Snad jenom vyjímečně, jednorázově. Jestliže třeba v Africe lidé hladový, nesmí se jim dávat chleba, nebo dokonce celá kuřata, jako to provozuje EU. Musíme jim dát vrtné soupravy, traktory a vzdělání. Do Afriky se narvalo za posledních 50 let miliony tun potravin a vysledek je úplně stejný, jako v dědově králíkárně. Když králíky krmi, tak se množí, čím víc jich je, tím vic je musí krmit. Takže kdo chce hladovým pomoct, kupuje občas, podle stavu své peněženky, Fair Trade výrobky. Pomáhá těm, kteří stojí o naši pomoc a né jen o rýži OSN. :-)

2 0
možnosti
RK

Je špatné péct chleba pro hladové a rozdávat ho. Tyto náklady snižují objem zdrojů potřebných jinde, třeba právě pro cesty do vesmíru, nebo jiný vědecký výzkum a protahují řešení "hladové " situace. Navíc nenutí hladové cokoliv udělat pro to , aby se nasytili. Mnohem důležitější je naučit hladové jak sít obilí a péct chleba. Pokud sytí budou hladovým jen dodávat hotové výrobky a nezapojí hladovějící do celého procesu, jak nechat "vyrůst a vyrobit" chléb, nic se nezmění.

4 0
možnosti
SB

Především by bylo zapotřebí snížit přelidněnost planety. Ale to by bylo možné pouze v teoretickém a zcela nerealizovatelném případě, že by se použilo těch nejdrastičtějších prostředků, ke kterým samozřejmě nevybízím.

0 0
možnosti

Re: "s tím bratrstvím je taky takové nesrozumitelné"

Co je na tom nesrozumitelného? Vy už si nepamatujete, co znamená "bratrská pomoc"? Tak si můžete aspoň přečíst v Bibli příběh o Kainovi a Abelovi.

0 0
možnosti
MC

K vašemu článku lze říci pouze jedno. Nápady, myšlenky a jedinečnost individualit ubývá. S tím chřadne morálka, svoboda a rozvoj lidstva. Ti první chtějí opravdovou svobodu bez zášti. Ti druzí jsou věční revolucionáři bez vize, přičemž je jim přirozená solidarita cizí. Majetek druhých získávají rovností pokřivených charakterů falešných altruistických vůdců. Až ti první přestanou rodit zahyne celá civilizace, kterým ti druzí rozdávají cizí chleba.

0 0
možnosti
MD

S druhou vetou nelze souhlasit. Individualit (hodnotnych) neubyva. Jen doba je takova, ze ambiciozni individualita (nehodnotna) je prostrednictvim tretich lehce 'upozadi'.

0 0
možnosti
SB

Na Mars létáme, ale chleba pro hladové že nemáme?

V této úvaze se dopouštíte té chyby, že ekonomiku planety porovnáváte s ekonomikou rodiny.

Rodina může říci, že si raději odřekne auto a bude spíše kupovat chleba.

U lidstva jako celku je to něco jiného: Jestliže produkce potravin dosáhla svého vrcholu a těžko už může být zvyšována, nelze nasytit hladové lidi tím, že si odřekneme cesty do vesmíru. Tím se nezvětší plocha obdělávatelné půdy, tím se nerozmnoží hejna mořských ryb, tím nevzroste užitkovost zvířat ve velkochovech.

V 80. letech osmnáctého století vybuchla na Islandu sopka a následné dlouhotrvající nadměrné deště v Evropě byly příčinou neúrody. A v tu dobu francouzská královna Marie Antoinetta utrácela nesmírné peníze za luxusní šaty a šperky. Byl to jeden z důvodů, proč její manžel a o devět měsíců později i ona šli na popraviště. Lidé se domnívali, že její utrácení za šperky je jednou z příčin hladu. Nebyla to pravda. Když se neurodilo, tak se prostě neurodilo a nějaké diamanty, které si kupovala královna, s tím nesouvisely. Tím naprosto neobhajuji královninu povrchnost: Podle mého názoru je znakem určité jednoduchosti, když se člověk vyžívá v bezuzdném utrácení peněz a královna se chovala jako povrchní slepice. Pod honosným zevnějškem byla povrchní prázdnota ducha, avšak na hlad širokých vrstev lidu to vliv nemělo.

A totéž platí i pro cesty na Mars na straně jedné a hlad v přelidněných částech planety na straně druhé: Tyto dvě věci spolu nemají souvislost. Když zemědělství dosáhne maxima, nelze produkci potravin zvyšovat tím, že si odřekneme cesty do vesmíru.

3 0
možnosti
Foto

Problém je v tom, že já měl na mysli úplně něco jiného. Omlouvám se za špatnou formulaci.

0 0
možnosti
MD

Hezke filosofovani. Jenze i ten posledni SEDLAK vi, ze mysim se sypka neotevira. Vsichni, kdo JIM nejsou, by se JIM meli alespon na chvili stat a zauvazovat jako ON.

Protoze .. mys je .. takova jaka je.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS