Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Čím víc bude stát kulturu dotovat, tím menší naději má na přežití.

0 0
možnosti
PJ

No. Víte pro mě je "komediant", komediant. Zaplatím, on udělá "nějaký" kotrmelec, já zatleskám nebo ne, a tím jsem s ním skončil. To zboštění jak se komedoši se.rou do duše národa neuznávám.

Počínaje geniálním Werichem, který popíral Stalinův hladomor, přes úplnou krysu "Járiho", muktikulti "ymbeýcýla" Donutila, který vykradl celá sedmdesátá léta na štatľu, až po zeleného Vacka dnes. Komediant kulturu nedělá, ten ji pouze prezentuje asi jako leštič aut luxusní limuzínu. Nebo manekýna hadry.

Kulturu dělají spisovatelé, režiséři, kameramani, dramaturci, malíři, sochaři, architekti...

a ti co to platí! ;-)

3 0
možnosti
PS

P20e86t13r 45S15k43á42l13a

15. 4. 2020 17:04

Jen pro pořádek. Wericha za spisovatele nepovažujete? Nebo dalšího z "komediantů" Horníčka? Oba pouze leštiči aut?

1 0
možnosti
PJ

To jako, že jsme Habsburky přežili jako nějakou pohromu? Já mám pocit, že pohromy nastaly až po nich.

2 1
možnosti
Foto

K84a34r83e71l 63C36a66c33h

15. 4. 2020 13:45

Kultura přežije doby hojnosti i doby nedostatku. Umění je jedna z částí kultury. Vydat se na dráhu profesionálního umělce je vždy určité riziko. Proto mnoho jedinců má jiné povolání, které je zdrojem obživy a umění pěstují jako koníčka pro svou zábavu a uspokojení. Ne nadarmo vzniklo přirovnání " jsem hladovej jako herec". To slovní spojení vzniklo v dobách, kdy nebyl takový dostatek, aby se lidé byli ochotni za výkony herců podělit o výdělek za práci svou.

Koronavirus tedy nemůže naši kulturu zničit. Zničit ji však mohou multikulturalisté, kteří by naši kulturu chtěli rozpustit do mixu s kulturami nám cizími, nebo přímo nositelé cizí kultury, kteří ovládnou náš životní prostor a nahradí naši kulturu, kulturou svou.

5 0
možnosti
SB

Souhlasím s vámi v jednom:

Hrozbou pro kulturu je to, že někteří tvůrci se potřebují za každou cenu vymezovat proti něčemu.

Když je tady skutečně něco, proti čemu je záhodno se vymezovat, zabijí se tím dvě mouchy jednou ranou: Za prvé je dobré, že se proti tomu ti umělci vymezí, a za druhé oni mají pocit (a nutno říci, že oprávněně), že tuhle svou potřebu si sami ve svém nitru uspokojili.

Horší je to v případě, že v podstatě prostor k vymezování není. Ano, vždy je ve společnosti řada nešvarů, ale v současné době parlamentní demokracii máme a nic více si prakticky už neumíme představit. A v některých lidech (nejen v umělcích, nýbrž i v různých aktivistech) je ta potřeba "vymezovat se proti něčemu" tak silná, že si vymýšlejí hlouposti, jen aby se mohli v tomto směru zrealizovat.

Vymezují se proti logice společnosti (označují za rasismus i zcela legální postihy jednotlivců, pokud příslušný jednotlivec je náhodou příslušník některé rasové nebo etnické menšiny, i když jeho rasový nebo etnický původ nic nemění na protizákonnosti jeho počínání), vymezijí se proti tradicím, což je přínosné, když jsou ty tradice špatné, ale například tradice vánočních pohádek z doby totáče byla skvělá, a když se proti ní někdo chce za každou cenu vymezit, tak zákonitě to musí jít dolů, protože v té tradici se dalo pokračovat na stejné úrovni, nebo se proti ní vymezit a jít s úrovní dolů, ale při té vysoké kvalitě Zlatovlásky, Třetího prince, S čerty nejsou žerty, Třech oříšků pro Popelku atd. už nešlo tuhle superkvalitu zvýšit. A protože někdo cítil potřebu vymezit se proti ní za každou cenu, šlo se dolů.

Prostě potřeba některých lidí se neustále proti něčemu vymezovat je strašná v tom, že se vymezují i proti věcem, které mají svou logiku a které docela dobře fungují. A takový samoúčelný boj, který se vede jen proto, aby se bojovalo a aby někteří ješitní jedinci uspokojili své ego, napáchá často veliké škody.

3 0
možnosti
JL

Kultura je široký pojem. Umění, je jednou z větví kultury. S existencí každého národa, žije automaticky jeho kultura. Teď není vhodná doba zabývat se uměním, když umělci

jsou v karanténě. Jejich čas opět nastane. O to jsem přesvědčen. Neupadejte v defétismus.

1 0
možnosti
BV

Česká kultura přežije zcela určitě, jen někteří "Umělci" to snad nepřižijí.

5 0
možnosti
JV

J87i93r44i 51V64r67a69b16e34c

15. 4. 2020 12:31

Visitka české kultury je na hradě a ve vládě. :-(

5 7
možnosti
AN

A76l62e84š 91N40o52v96á11k

15. 4. 2020 12:41

visitka české kultury byla na Hradě o něco dříve...

2 1
možnosti
JS

Děkuji za krásný článek. Nepochybuji o tom, že kultura přežije. Doufám, že to bude kultura a ne "kultura" reprezentovaná panem Hrušínským.

8 4
možnosti
Foto

,,Kultura (lat. cultura, „to, co je třeba pěstovat“) označuje v užším slova smyslu soubor vybraných a tvůrčích lidských činností, jako je například literatura, umění, divadlo, náboženství, případně i vzdělávání. V širším smyslu, zejména ve společenských vědách, je to systém všech významů, činností a vzorců chování, které si člověk osvojuje až jako člen společnosti, kde se tato kultura pěstuje a předává." Takže, jistě přežije, ač jak co, neb leccos až ,,živoří";-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik