Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Dobré myšlenky. Myslím si, že se od roku 1990 stále vzdalujeme základní myšlence zastupitelské demokracie. Totiž tomu, že moc zákonodárná má být striktně oddělena od moci výkonné. Jedni mají rozhodovat jak a na co se státní peníze použijí a druzí rozhodují o tom, kdo je konkrétně dostane. Chybí mám definitivní státní úředníci na nejvyšších postech, vládní strany si dosazují vlastní lidi díky záměrným dírám v zákoně o státní službě.

Pravicové i levicové strany (nejen u nás) postupně budovaly rozhodovací i rozdělovací proces soustředěný na vládnoucí jedince, také systém trafik a ovlivňování státních firem, stejně jako prorůstání vlivu do policie, zastupitelství a soudů. Náramně se to dařilo postupně vybudovat a duo Zeman-Klaus se připravovalo na neomezené střídavé vládnutí (tehdy módní styl Putin-Medveděv). Měl to být pro duo sladký život na věky, jenže cukr přitahuje vosy. Systém byl několika zákeřnými puči v obou stranách podlomen a mocichtivý Andrej na druhý pokus uzmul válející se žezlo. Na Andrejovi je nádherně vidět jak moc korumpuje, jakmile mu řeknete, že přijde o křeslo, nasadí výraz jako Glum a taky začne mlet páté přes deváté. To všechno jen proto, že rozhoduje o tom, kam jaké peníze ze stání kasy půjdou a kolik kdo obdrží. Výjimečný stav mu jeho moc ještě zvětšil a bylo těžké mu ji zase odejmout i hejtmani se mu hodili i když protiprávně (zase jako Glum). Teď nenávidí všechny, kdo mu tu moc sebrali a zaslepen mocí si myslí, že po právu či proti němu (s pomocí Hradu) svoji moc udrží i nadále. Rozhodně to budou se zemanem hrát měsíce možná i roky, ústava zase bude brečet, ale jim je to jedno, to už prokázali. Proto nemá smysl čekat do voleb, ale ukončit vládu hned a čekání na novou tím zkrátit, Zeman bude dělat to samé co po řádných volbách, jen budeme mít několik měsíců náskok.

1 0
možnosti
Foto

Hezky sepsánoR^.

Jen malá poznámka - není tak úplně pravda, že už tady není co k rozkradení. Státní kasa je a není prázdná.

Sice se z ní vydává víc, než kolik do ní dáváme, ale "to se nám to žije, když nám jiní půjčují" (citát feldkuráta Katze). Takže stále je co rozkrádat (a ne jen pár miliard) a Andrejkovi I a dalším mocipánům se sakra vyplatí držet státní kasu s poslušnou ovečkou ve funkci ministryně financí....

1 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik