Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DH

D82a12v38i40d 95H18o84r39á23k

6. 12. 2021 18:02

Škoda, že jsem ty časy nezažil.

Můj dědoušek, na kterého jsem hrdý, byl za svého mládí proletář, jež budoval v jejich závodě, tedy přesněji né jejich, ale v té době všech pracujících, úspěšně ZO (Základní organizaci) strany. A když ji vybudoval, tak ve svém úsilí nepolevil, ba dokonce i získal z té Vámi popisované university diplóm, který má vyvěšen spolu s dalšími relikviemi ve svém pokojíku. A zde já za svého dětství pod ním dokonce zpíval budovatelské písně, které mě dědoušek učil.

A díky tomu zajistil svému synu, mému tatíkovi, šikovné místečko v onom závodě a jako prémii ještě i funkci pokladníka v oné ZO. A kdyby byly bývaly nepřišly v oněch chladných listopadových dnech roku 89 ́ ty změny, býval bych až bych vyrostl, jistě na rodinnou tradici navázal a dnes bych patrně také jako mí předci podobný diplóm vlastnil.

Takže pane autore, pokud byste odněkad zjistil, že by ten VUML skutečně ještě existovat mohl, třeba i v nějaké té formě jako za dřívějšího režimu bývala ta disidentská setkání, či bytová dívadla a podobné nelegální aktivity, buďte tak laskav a dejte mi vědět kam bych se přihlásit mohl, abych podobný diplóm případně získal, a dědouškovi jistě v jeho stáří ještě radost udělal.

2 0
možnosti
DH

D95a93v14i72d 85H11o44r66á11k

6. 12. 2021 18:03

Ale, abych jen nostalgicky nesmutnil.

Vzpomínám i na ony doby chladných listopadových dní, kdy i já, pár dnů co by se na prstech jedné ruky spočíst daly, po svých 9-tých narozkách, cinkáním klíčků, tehdy ještě od rodičů zapůjčených, a vyvoláváním úderných hesel svým vysokým dětským hláskem ke všem těm změnám co následovaly přispěl.

A posléze, když už bylo vše jasné, tatík funkci složil a z oné ZO demonstrativně vystoupil, aby později i díky předchozím známostem spolu s ostatními vystoupivšími ex-spolusoudruhy onen závod z rukou pracujících vyrvali a úspěšně privatizovali.

A následoval nám všem známý děj podobného scénáře jaký se stal v oněch následujících 90-kách jakousi tradicí a folklórem. Tehdy onen už skutečně jejich závod úspěšně, jak se říkávalo tzv. "vytunelovali", aby jej, a opět díky všem těm "předistopadovým" a stále snad doposud fungujícím známostem a stykům, tehdy ještě stihli šikovně movitému zahraničnímu zájemci prodat.

A díky tomuto historickému vývoji je naše rodina, i přes současný nešťastný inflační vývoj a smutné predikce různých "odborníků" snad zajištěna i pro budoucí generaci.

...jen dědouška občas po večerech z jeho horního pokojíku různé nesmysly brblat slýchám. Ale to přisuzuji jeho věku, kdy už podobně jako jeho vrstevníci, mnohé pochopit nezvládá.

1 0
možnosti
Foto

Byvší absoloventi VUMLu byli často natolik geniální, že svou uvědomělou činností dokázali v reálu tak sabotovat celý kom systém, že by to ani sebeschopnější diverzanti nedokázali;-D Navíc jim unikal až základní ,,tezus" Karlika Marksojc, že kapitál nezná hranic. Toliko čínští kom to vzali za své, a zdárně to až celosvětově praktikují dodnes;-)

0 0
možnosti
ZZ

Ano VUML existuje a jmenuje se Centrum pro lidská práva a demokracii, ale má řadu samostatných pracovišť, jako např. UNCE - Výzkumné centrum pro lidská práva PF UK, Amnesty International, Český helsinský výbor ,

Člověk v tísni , DEMAS, Iuridicum Remedium, Liga lidských, Nesehnutí, Poradna pro občanství, občanská a lidská práva,Asociace občanských poraden, Frank Bold - dříve Ekologický právní servis; Nadace rozvoje občanské společnosti, Lidská práva bez hranic, Evropská kontaktní skupina Fórum 50 %, Otevřená společnost, o.p.s.......

;-)

8 0
možnosti
Foto

A ve kterém z jmenovaných ráčíte být? Tuším že ve Svazu česko-ruského přátelství? Ten tam nějak nemáte. ;-D

1 4
možnosti
Foto

Inu, vše se v čase a s časem jaksi mění, a nejen že platí, co se v mládí naučíš, ve stáři jak když nejdeš, ale jistě to předáš i svým potomkům - takže je tedy docela dobře možné, že takový "VUML" stále existuje - je to asi jen vliv dlouhodobé zkušenosti, a spolu s chtivostí, touze po prosperitě a úspěchu - se pak rodí Všehoschopný, Universalní občan, Mocným vždy Loajální (tedy zkr. VUML) - člověk rozumný, se zdravím selským rozumem atd.. to jsou, nebo by mohly být další případná synonyma ... ovšem stále jde o důsledek doby předešlé, zdá se. ;-) Ovšem asi nic nového pod sluncem, řekl bych. Jen soudruzi na to měli tu večerní školu, aby to bylo sichr, případně zichr - RSDr. - rozhodnutím strany dochtor - vše(ch)věd. ;-D

1 0
možnosti
Foto

uff :-/ nezdravím, bylo myšleno zdravým ... samozřejmě;-D

0 0
možnosti
Foto

Jistě že existuje. V osobách lidé, kteří v něm "pracovali". :-)

1 1
možnosti
Foto

Tož to chápu, ale jak se k těmto „vědomostem“ dostávají ti mladí? Vlastně proč se ptám. Já nikdy neměl problémy s těmi „starými“ komunisty, do zubů jsme musel dávat těm, kteří byli mého věku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik