Michal Kotyk

Paní Maxová, už se mi bouří žaludek!

11. 04. 2016 7:30:00
Ano, odvážím se opět napsat něco zcela nepopulárního, ba dokonce nevhodného. A obětí je znovu žena. A opět přitažlivá, bezesporu inteligentní a vzdělaná odbornice na lidské duše.

Ale na mou omluvou uvádím citát, který paní Eva Valerie Maxová umístila pod velmi atraktivní fotografií doprovázející její články zde na blogu. Totiž: Naše životy končí dnem, kdy jsme se rozhodli mlčet o věcech, na kterých opravdu záleží. Takže já tuto výzvu přijímám.

Na čem mi tedy záleží? V prvé řadě, aby byl občan jakž takž dobře informován a měl možnost si udělat nějaký názor. Mám zásadně něco proti tomu, aby byl násilně formován k určitému názoru. Pokládám to jako nestudovaný pedagog za celkem správný a odpovědný přístup. A při čtení všech textů od autorky mého zájmu mám vždy pocit, že se jedná právě o to druhé. A dokonce se domnívám, že její projevy jsou pokusem o vymývání mozku.

V podstatě je to už vědomá manipulace veřejného mínění. Vlastně ne tak přesně, spíše jen eskalace jistého myšlenkového proudu v naší společnosti. Včetně velmi nebezpečné emocionální nenávisti. Vše podáváno formou, která nepřipouští diskuse. Tady i prakticky, tomuto nebezpečí se autorka na blogu vyhýbá. Styl, který si jak obsahově tak formálně přivlastnila, stejně nepřipouští pochybnost o autorkou hlásaném.

Není možno nalézt jediný náznak pochybování, ani špetka toho, že by se z její strany jednalo jen o názorový příspěvek k veřejné diskusi. Je to přezíravý intelektuální diktát. Prostě všichni ostatní se mýlí pokud věci vidí jinak a není jim pomoci. Třeba způsob jak „odstřelila“ kardinála Duku, je přímo mistrovskou ukázkou mediální veřejné „vraždy“. A výzva neprojevovat soucit s uprchlíky jen zarážejícím vykřičníkem, který vezme vzdělanému člověku jen dech.

V podstatě se jedná o bohužel pro dnešní dobu typický způsob veřejného projevu. I to přihlášení se k jistému „myšlenkovému“ trendu, který je v současné době velmi populární. Je to vlastně pouhá propaganda. To bych byl schopen nějak pochopit. Ale trochu rozpaky mi přináší fakt, že paní Marxová je vlastně pedagogem. A graduovaným. V bakalářské práci se zabývala inkluzivním vzděláním a dochází k závěru, že to rozhodně není nic škodlivého, tedy pokud se to umí.

Každopádně to pokládá za určitý druh dobrého kompromisu. Paní Maxová by asi řekla harmonie. Potvrzuje to i její webová stránka, která s nazývá Harmony Garden. Zde nabízí služby osobního koučingu. Motto: Místo pro nalezení sebe sama, relaxaci a harmonii v duši. Jistě záslužná činnost. Pro mne však překvapivé zjištění, neb její veřejné projevy si daly za cíl pravý opak. Vyžaduje převzít cizí názor, bojovat za něj a tvrdě potírat ty, kteří myslí jinak. A nejen to. Dokonce i obětovat vlastní duši a utopit ji v primitivní nenávisti k druhým.

Měl bych proto možné vysvětlení. Paní Maxová možná pracuje asi na nějaké vědecké práci a čtenáře používá jen jako pokusné králíky. Cílem je zjistit, zda je skutečně pravda, že občana je možno utáhnout na vařené nudli. V podstatě je to sociologický průzkum, ve kterém jde jen o počet souhlasných kliků. Je to ale celkem nepřesné, protože minusy se nepočítají, ale to prý nevadí, je to prostě statistika jako každá jiná. Jde jen o ověření, jak ohlupování a hecování veřejnosti funguje. Zda populismus je jen nadávka či opravdu existuje.

Jinak si to totiž nedokážu vysvětlit. Protože pedagog, který používá dravých a primitivních mediálních triků k jednostrannému formování veřejného mínění, by měl být všem ostatním přinejmenším podezřelý. Ukazuje to na prapodivné charakterové vlastnosti. Přesně takové, které bychom u pedagoga jistě neočekávali. Verbální agresivitu, názorovou nadřazenost, neschopnost a neochotu k diskusi.

Pochopitelně, že je však nutno vzít i v úvahu, že nás chce poučit o tom, že účel světí prostředky, že jen egoistický boj za osobní prospěch zaručuje duševní rovnováhu. Moc morální názor to není. Jistě. Tak trošku na zvracení. A hlavně když ho razí někdo, kdo by se měl starat o naše vzdělání, upevňování charakteru, vnitřní spokojenost a harmonické spolužití kultur.

A to vůbec nemluvím o morálce jako takové, kterou by měla zosobňovat. Měli bychom se nad tím možná trochu zamyslet. Dospělí se mohou takové intelektuální agresi bránit, tedy pokud mají špetku zdravého rozumu. Ale co když se obětí takto „mediálně“ zkorumpovaného pedagoga stanou i naše děti. Nezbývá než doufat, že paní Maxová je výjimkou.

A ještě dovětek pro starší generaci. Myslím, že by na jejím diplomu neměla chybět poznámka: Pozor, na děti a společnost nepouštět!

Autor: Michal Kotyk | karma: 23.69 | přečteno: 1597 ×
Poslední články autora