Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budeme na uprchlíky opravdu střílet?

Obrazové zpravodajství z míst, kde dochází ke střetu mezi rozezleným davem a muži přestavující zákon, je vždy mediálně atraktivní, ba přímo žádané. Ti, kteří stojí kolem a jen to vyděšeně pozorují jsou nezajímavým objektem.  

Vím to. Sám jsem takové obrazové zpravodajství spoluvytvářel. Je to smutný produkt dnešního mediálního světa. Podřídil se poněkud nízkým pudům diváctva, které se rádo dívá na násilí. Při veškeré snaze zbytku poctivých novinářů je skoro nemožné najít také „vysílací“ čas pro ty obrazové důkazy, že jsou třeba hned několik metrů od střetu také jiní lidé, kteří s tím vším třeba i nesouhlasí. A těch je obvykle většina.

A tak se automaticky viníky stávají ti, kteří vystřelují granáty se slzným plynem anebo použijí gumových projektilů. Na obrazovkách to tak vypadá a veřejnost si ukájí sledováním zla na jedné straně nízké pudy a na straně druhé produkuje vlny rozhořčení. Je to logická reakce. Politici se také hned přidají, rádi plují s davem, veřejné mínění je jim svaté.

Bohužel jsem ještě nikdy neviděl politika, který by se takovému rozzuřenému davu postavil čelem a rétorikou ho zastavil. Pokud by měl štěstí, tak by zavčasu utekl. Pokud ne, byl by do konce života vděčný, že mu někdo zachránil kůži. A vůbec by mu nevadilo, že přitom bylo použito slzného plynu a gumových projektilů. Asi by s porozuměním kvitoval i ostrou střelbu.

Já to zažil, je tomu tak. Teprve, když to vše jeden vidí na vlastní oči, začne uvažovat trochu jinak. Najednou pozná, co to je boj o přežití anebo dokonce o vlastní život. Najednou se v něm probudí instinkty, o kterých se domníval, že jsou dávno vymřelé a že jenom ovládaly chování našich prapředků. Začne uvažovat velmi „primitivně“.

Tak to alespoň označují ti „kulturní“ Evropané z tepla obývajícího pokoje či v bezpečí různých parlamentů. Jistě není násilí žádná ukázka humánnosti lidské společnosti. Ale málokdo z těch, kteří jsou tím vším pobouřeni stál proti primitivní lidské vášní. Většinou se přitom jedná o hrstku frustrovaných nespokojenců, kteří se rozhodli k fyzické konfrontaci, prostě se snaží dokázat, kdo je silnější, nějaké ideály je nezajímají.

Při všech takovýchto střetnutích je nutno zabránit tomu, aby se eskalace proměnila v nebezpečný emocionální výbuch. Zamezit tomu, aby se rozvášnění dav, který postrádá jakoukoli racionální kontrolu, proměnil v ničící sílu, která likviduje vše, co se jí postaví do cesty. Je to forma násilí, která pak zabíjí většinou nevinné a to není možno připustit. A je tedy absolutně nezbytné tomu zabránit. A to všemi prostředky.

A přitom mnoho těchto dramatických a nebezpečných střetů vzniká jenom proto, že je zde dostatek kamer vášnivých mediálních „zpravodajů“. Nikdo tomu nechce věřit, ale je tomu tak. Většinou jsou ti zástupci médií odsouzeni k hodinám čekání, protože se nic „neděje“. A čas tlačí, doba přenosu se blíží. A tak jsou i případy, kdy se „konfrontuje“ na objednávku.

Ano, je to smutné, tragické a nedůstojné. A každý by si měl položit otázku: Jak je to s naší kulturou? Jak je to s naší humánností? Není na místě si přiznat, že jsme již schopni obchodovat s lidským neštěstím a i smrtí. A kupodivu se na tom podílí jak ti „dobří“ tak ti „zlí“. A pochopitelně, že to jsou v převážné míře politici, kteří touží s pomocí médií po tom největším zisku.

Autor: Michal Kotyk | pátek 15.4.2016 10:14 | karma článku: 31,09 | přečteno: 1192x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

24. dubna 2024  14:31

Za začátek nové éry označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vstup deseti východních...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik