Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bez cenzury nám hrozí totální zblbnutí!

Použil jsem slova cenzura s plným vědomím, že ho používám podle mého názoru zcela nevhodně, ale podřídil jsem se jen všeobecné zvyklosti, jak je tento pojem vnímán.  

Obecně je v dnešní době používán ve spojitosti s omezováním svobody projevu, což je velice primitivní, populistické a v podstatě jen slouží k politickému obchodu. Minimálně u nás by však bylo již načase se trochu probudit a začít uvažovat.

Patřím ke generaci, která žila a pracovala pod cenzurou. V mediálním světě to znamenalo, že myšlenky, které neodpovídaly ideologickým cílům diktátorské moci, nebylo možno zveřejňovat. Za těchto společenských podmínek to byl zcela logický nástroj na ovládaní veřejného mínění.

A dnes? Mylně se domníváme, že by něco takového nemělo v žádném případě existovat a brojíme proti takovému omezování svobody projevu všemi prostředky. Z principu. A v tom je právě problém, protože přestáváme uvažovat. A přitom existenci „cenzury“ každý den kvitujeme s povděkem. Proč jsou určitá filmová díla určena jen dětem a jiná jen pro dospělé? Není to snad také cenzura?

Jistě, že je. A když bude třeba existovat „Dětské kino“, tak každý rodič bude doufat, že tam může poslat ratolest, aniž by kontroloval program. Prostě bude věřit, že ti odpovědní promítají jen „cenzurované“ filmy. A tak je to třeba ve všech oblastech vzdělání. Prostě doufáme, že budou šířeny jen ty znalosti a informace, které odpovídají našim představám nejen o  prospěšnosti a správnosti, ale i o morálních hodnotách.

A kupodivu máme problém, který si dokonce i přiznáváme, že dnešní mládež má díky internetu přistup k absolutně všem informacím. Dokonce to pokládáme za škodlivé. Ale jak je to s námi? Jak se s tím potýkáme my „dospělí“? Není to snad tak, že žijeme v době, která podstatně zrychlila tempo vývoje a vyžaduje od nás celoživotní „studium“? Takže bychom asi potřebovali nějaké zdroje informací, které by nás v této nutnosti podpořili.

V oblasti odborné to není jednoduché, protože i zde řádí různé zájmy, ale ještě lze najít celkem spolehlivé zdroje informací. Ale pokud jde o všeobecnou informovanost o dění kolem nás, tak je to velmi tragické. Neskutečné množství absolutně nekontrolovaných informací nás zaplavuje každý den. A kdo se chce něco rozumného dovědět musí hledat, hledat a hledat. Sám srovnávat a kvalitu určovat podle vlastních vědomostí.

Nebylo by snad lepší se opět skamarádit s cenzurou. Opět akceptovat, aby hlavní informační zdroje měli určitou tvář a ideologický profil. Zcela oficiálně a hlavně transparentně. Aby se objevili opět „typické“ různorodé noviny s charakteristickým profilem, které by podle vlastního rozhodnutí představovaly určitý ideový, či dokonce ideologický záměr. Každý by si pak vybral podle svého. Nemusel by se rozčilovat, že je mu jen předhazována absolutní směsice protichůdných názorů. A to vše se zcela mylným argumentem, že se jedná o „objektivnost“.

To není objektivnost, ostatně ta vlastně neexistuje, protože ta je vždy v relaci s nějakou „ideologií“ či úhlem pohledu. Takže já bych byl pro „cenzuru“. Umožnit jak hlavním médiím, tak čtenbářům určitou veřejnou identifikaci k tomu či onomu společenskému seskupení názorů. Bylo by to nejen pohodlnější, ale i efektivnější pro nás všechny. A možná, že bychom přestali hloupnout, mohli více přemýšlet nad čteným a nemuseli se pořád rozčilovat nad tím, co ani nemůžeme „číst“.

Autor: Michal Kotyk | pondělí 18.4.2016 12:00 | karma článku: 12,96 | přečteno: 563x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma: 15,44 | Přečteno: 413x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98 | Přečteno: 5626x | Diskuse| Společnost

Michal Kotyk

Budování socialismu aneb boj proti covidu!

Je mi líto, ale je to paralela, kterou nemohu jen tak opominout. Budování „lepší“ společnosti byla dobrá myšlenka, jenže jaksi nefungovala. Současné „ideologické“ pojetí boje proti onomu viru, má pro mne stejnou hodnotu.

7.1.2022 v 19:07 | Karma: 29,47 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik