Občane, nedůvěřuj ČT!

Nikdy bych nepomýšlel na to, že napíši článek s podobným titulkem. Spíše bojuji o opak. Chci abychom veřejnoprávní televizi opět důvěřovali. Ale ona nedá a neustále mi podráží nohy a zásobuje odpůrce pádnými fakty.

Tentokrát mne pobouřil příspěvek v událostech ze 17.4.2018. Byl ještě honosně označen: Naše téma. Tedy vlastně již ne pouhé zpravodajství, ale publicistika. Šlo o to, že naše milovaná nadvláda v Bruselu nám milostivě povolila pít tuzemák tak jak je. Máme ale pět let na to se polepšit, protože se v něm nachází velice škodlivá látka.

Na první pohled celkem logický krok pro naše zdraví. Jmenuje se furan a je v našem tuzemáku. Až potud by jeden řekl, no dobrá. Zatím jsem na to sice neumřeli, ale kdo ví. A to je právě ta otázka. Kdo to ví. Nějací odborníci. Jenže i střídmě vzdělaný člověk již ví, že jedem se může stát skoro vše, ono záleží hlavně na množství.

A to ví i ČT. Ale jen napůl. Každopádně přinese hned krásnou tabulku, která nás poučí, že v rumu je to prevítu právě 30 mikrogramů na jeden litr. A abychom měli nějakou představu, tak nám ještě sdělí, že dětská výživa je na tom stejně, v kávě je toho jedu až třikrát tolik. A v ovoci asi 4 gramy a v zelenině 8 gramů na kilogram. Ovšem nebezpečný je jen ten tuzemák. Také jsem se dověděl, že bych toho rumu musel pít denně asi tak 4 litry, aby se možná něco projevilo. Byl to ale názor člověka, který stál jaksi na straně výrobců.

Nějak mi to nedalo a pomocí webu jsem se na tu tabulku podíval trochu zblízka. Byla to krásná tabulka. Během vysílání ji jeden mohl taktak přečíst ale už ne pochopit. Já si ten obrázek stáhnul a obnovil znalosti z matematiky. Takže, jeden mikrogram je jedna milióntina gramu. Takže v tom tuzemáku je 0,000030 gramu. V kilogramu dětské výživy zhruba stejně. U kávy je to až třikrát tolik. Ale teď pozor. V ovoci nalezneme skoro 4 gramy a zelenina s 8 gramy vede. Takže v ovoci je té toxické látky zhruba 135ticíckrát více a v zelenině 270tisíckrát.

V tom okamžiku mi bylo jedno to s tím tuzemákem. Ostatně kdo již vypije 4 litry denně. A když je to jen litr, tak už mu stejně nic nepomůže. Ale ta dětská výživa? A tam žádný zákaz? Jenom doporučení, že by se s tím mělo něco dělat. Ale co s ovocem a zeleninou. To, že někdo sní za den kilo ovoce a zeleniny není tak nenormální. A tam je, jak jsem se dopočítal takové množství, že vzhledem k tomu, že ten tuzemák je nutno zakázat, tak bych očekával, že bude vydán okamžitý zákaz požívání ovoce a zeleniny.

Nic takového se nestane a redaktory naší milované ČT to nechá v klidu. A to je právě okamžik, kdy si myslím, že není radno této instituci věřit. V ten moment doufám, že se na Události nikdo nedíval a ten zbytek tomu nevěnoval pozornost, protože právě, kdo ví, zda je to vůbec pravda, či se zase jedná o nějaký politický humbuk.

Důkazem proto je i skutečnost, že se příští den, tak jako obvykle, nakupovalo ovoce a zelenina radostně dál. Kdyby tomu bylo totiž naopak a naše občanstvo pozorně sledovalo ČT, tak by si těchto produktů nikdo ani nevšiml, dokonce by řada zákazníků trvala na tom, aby to jedovaté svinstvo zmizelo z obchodů. No, řekněte sami, kdo by byl ochoten vědomě otrávit vlastní rodinu včetně dětí.

Je mi to strašně líto. Všechno. Jak to, že málokdo bere ČT vážně, tak i to, že se možná otrávíme tím doposavad „nejzdravější“ potravinou, tedy zase podle jiných pořadů ČT, které si berou na mušku naše zdraví a přejí si, abychom nejedli nic jiného, než ovoce a zeleninu.

Teď ale konkrétně. Pokud se redaktoři ČT rozhodnou tuto zprávu zveřejnit, tak mají dvě možnosti. Buď s absolutní strohostí oznámit, že výrobci tuzemáku dostali pět let na to, aby z výrobku odstranili látku, která je možná genotoxická. Nic víc, nic míň. Pokud se ale pustí do vysvětlování, které zabralo 6 a půl minuty, tak se již přesunuli do oblasti publicistiky a zde je absolutně nepřípustné jen shromažďovat nějaká fakta, která nejsou dána do souvislostí a relací, což by přineslo trochu osvěty. Včetně toho seznámit nás s názorem skutečného odborníka.

Nehledě na to, že pokud by zpravodajství ČT bylo bráno vážně, může takovýto druh „publicistiky“ způsobit paniku a nebezpečnou hysterii. Je ale docela možné, že vedení zpravodajství s touto alternativou ani nepočítá. Tedy, že by občanstvo považovalo ČT za zdroj důvěryhodných informací.

Autor: Michal Kotyk | pátek 20.4.2018 7:44 | karma článku: 40,46 | přečteno: 2597x
  • Další články autora

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

8.7.2022 v 11:47 | Karma: 10,52

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

13.1.2022 v 10:39 | Karma: 13,57

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

10.1.2022 v 8:43 | Karma: 43,98

Michal Kotyk

Jeden nevyřčený novoroční projev

30.12.2021 v 10:43 | Karma: 12,82

Michal Kotyk

S USA na věčné časy!

21.12.2021 v 12:14 | Karma: 26,35

Michal Kotyk

Politici: Hot nebo čehý?

11.12.2021 v 9:56 | Karma: 13,71

Michal Kotyk

Cenzura je nevyzpytatelná mrška

9.12.2021 v 11:29 | Karma: 13,58

Michal Kotyk

Že by VUML ještě existoval?

6.12.2021 v 15:53 | Karma: 30,22

Michal Kotyk

Aha, my máme dokonce ústavu?

6.12.2021 v 9:34 | Karma: 19,52
  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik