Pane Babiši, předejte kormidlo!

17. 11. 2018 16:27:47
Je to dobře míněná rada. Patřím podle vašeho názoru sice k těm, které nenávidíte, k těm, kteří, dle vašeho přesvědčení, usilují o vaše zničení. Mýlíte se. Nejsem nikým placen a ani ponoukán. Já to s vámi myslím dobře.

Jen bych rád abyste si zachoval rodinu a úctu vlastních dětí. Domnívám se totiž, že tak jak rozvracíte naši společnost, stejně tak se děje ve vaší rodině. Na jedné straně vás jistě milují, ale na druhé možná nenávidí. Dokážete jim to vysvětlit? Nemyslím si to. Je to nadlidský úkol pro muže vašeho charakteru.

Jen se zamyslete nad jedním z vašich posledních výroků. Neodstoupím, nikdy! Víte při mém povolání novináře, které však spíše považují za poznávací cestu životem, jsem potkal mnoho mužů, z jejich pohledu hrdinů, kteří se stylizovali do pozice zachránců národa. Žádnému se to nepovedlo, pokud zvolili cestu, která je vám tak vlastní. Ta očividná tvrdost postrádající porozumění pro jiný názor byla totiž vždy předzvěstí jejich konce.

Všichni tohoto ražení, a mnohdy to byli samozvaní vládci, lpěli na moci, která se pro ně stala drogou. Namluvili si totiž, že dokud mají moc, tak jdou po správné cestě. Neodpustili si žádný prostředek, který by je udržel na výslunní společnosti, respektive jejím vrcholku. Mnohdy se ve své zaslepené sebedůvěře neštítili ničeho a většinou už ani nechápali, že porušují základní lidské a morální normy.

Zasloužit se o blaho národa není tak jednoduché, nedá se činit za pomoci marketingu, silných slov, myšlenkově prázdných sloganů a s podporou těch, kteří se na vaši moci přiživují. Milujete přitakávače, nesnášíte kritiku. Víte, trochu jsem přičuchl k vašemu hnutí. Mou slabinou je to, že jsem 32 let žil mimo tuto společnost. Opustil jsem ji za času diktatury a navrátil se do společnosti, která má velké potíže pochopit princip demokracie.

Byl jsem na několika schůzích vaší strany a měl jsem pocit, že jsem na setkání starých komunistů. Diskuse byla nežádoucí, jen bylo nutno plnit rozkazy pocházející z vyšších míst. Charakterové složení publika bylo ještě horší, než tehda. V minulých dobách zde sedělo mnoho lidí z donucení, neměli jinou možnost, jak si zachránit existenci. V době demokratické zde sedělo mnoho těch, kteří toužili jen po dobrém bidlu. Nic pro mne.

Víte, zachraňovat společnost je velice záslužná činnost. Jenže málokdy vede k úspěchu diktátem. Společnost nezachrání ani ekonomický úspěch, ten je vyhrazen jen vyvoleným. Ono se sice dá vládnout tvrdou rukou. Jenže ta sebou přináší i strach, který společnost dělí a oslabuje. Vaše minulost by vás měla poučit i o tom, že je sice možno likvidovat inteligenci, ale že to sebou přináší kulturní a morální dekadenci.

Smutné na tom je, že to asi víte, ale že vám to nevadí. Asi si libujete v pocitu moci, který je založen na rozdělení společnosti. Na ty, kteří vás slepě následují a na ty, kteří vás začínají nenávidět. Má to skoro něco společného s masochismem. Ukájí to vlastní svědomí, ale zároveň zaslepuje. Soudnost se vytrácí a zájmy národa jdou stranou. Společnost je rozvrácena, vysiluje se absurdními půtkami a politickým bojem, který ohrožuje budoucnost celého národa. Jediným měřítkem lidských hodnot se stává úspěch, či neúspěch.

Vzniká systém, kde převládá pocit zotročení, a to kupodivu u obou skupin. A to jak ve vlastní zemi, tak i ve světovém kontextu. Společnost ztrácí vlastní charakter, kulturní identitu, je měřena jen marketingovou hodnotou, každý občan se stává číslem, kterému je udělena buď pozitivní anebo negativní hodnota podle kapitálových zájmů mužů v pozadí, kteří ovládají zákony tržního hospodářství a pro které je kulturní identita hrozbou, protože milují jen normované spotřebitele. Myslící a sebevědomý občan je ten úhlavní nepřítel.

Aby společnost měla naději na přežití potřebuje soudržnost, solidaritu a pevné morální hodnoty. Ale i ideály, sny a touhy. Tedy pravý opak vašeho snažení. Proto vám radím, pokud opravdu myslíte na naše dobro, opusťte kormidelnický můstek. Učiňte tak pro dobro jak vašich, tak našich dětí. Jejich vývoj se totiž neobejde bez živých idolů. A pro tuto roli, věřte mi, se opravdu nehodíte. Vám se totiž nemůže nikdo vyrovnat.

Autor: Michal Kotyk | sobota 17.11.2018 16:27 | karma článku: 24.41 | přečteno: 596x

Další články blogera

Michal Kotyk

Trump, Johnson, Putin…

Opravdu zajímavé postavy současných dějin. Pokud by se jednalo o minulost, tak by to byl námět pro velkofilmy ala Hollywood. Smutné je, že se tito „hrdinové“ zásadním způsobem míchají do našeho života, ba dokonce ho i ohrožují.

8.7.2022 v 11:47 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 426 | Diskuse

Michal Kotyk

Vždyť milovat diktátory je tak snadné!

A hlavně pohodlné, posiluje duši a dává pocit podílet se na moci, která jednoho povyšuje nad druhé. Je to přímo lákavé, a tak není divu, že se v každé společnosti najde mnoho těch, kteří jsou ochotni „hajlovat“.

14.4.2022 v 10:28 | Karma článku: 15.07 | Přečteno: 413 | Diskuse

Michal Kotyk

Diskuse nebo pindání egomanů?

Upřímně přiznám, že „pracovní úsilí“ poslanecké sněmovny v posledních hodinách nesleduji. Nemám rád žvanění. Celý život jsem byl placen za skutečně vykonanou práci, „veledůležitým“ poradám jsem se vyhýbal.

13.1.2022 v 10:39 | Karma článku: 13.57 | Přečteno: 503 | Diskuse

Michal Kotyk

Nová vláda, nové srandičky!

Už nevím, zda mám plakat, zda se rozčilovat, zda si pořídit dle rady pana prezidenta kalašnikov, či se možná oběsit, anebo se dívat na vše jako na podivnou divadelní hru psanou sice amatéry, ale věrně popisující absurditu dneška.

10.1.2022 v 8:43 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 5626 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 128 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 119 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 215 | Diskuse
VIP
Počet článků 607 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1543

Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...