Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Rok ́89 byl komunisti zpackaný proces odstavení Jakeše a jeho nahrazení jiným komunistou. Studentské události a následný tlak veřejnosti v prostředí glasnosti jim vyrval otěže z rukou a teď plíživě a nenápadně hledají cestičky a skulinky, jak svou ztracenou moc posílit a upevnit.

Vám karma.

1 1
možnosti
KB

Jen drobná poznámka. Václav Havel se prostě ocitl ve správný okamžik na správném místě. Svět potřeboval ikonu pádu železné opony a našel jí v Havlovi. Ale to nebyl reálný Svět. Pořádaly se setkání a kongresy, přijel Havel a Dalajláma a Svět jim zatleskal a ocenil. Ale reálná světová politika si šla prostě svojí cestou. A dnes se již Svět vrátil do starých kolejí.

Jen my jsme podlehli klamu, že rok 1989 měl nastartovat něco báječného a ono se to nějak pokazilo.

5 1
možnosti
OP

Výstižné, a to moc. Jenže, je-li společnost min. z padesáti procent tvořena hlupáky, jak praví sociologové, nedá se nic jiného očekávat. Po spirále se společnost vyšvihne nahoru jen občas, když se vyskytne velmi moudrý člověk, který má navíc i charisma a i ti hlupáci se jím nechají na chvíli ovlivnit :-)

1 1
možnosti
Foto

Takže máme vlastně problém jak docílit toho, aby ti „hlupáci“ trochu více důvěřovali „chytrákům“. To by vlastně měla být úloha školy. Ale při pohledu na atmosféru v tomto oboru jsem více jak skeptický. Zatím to tedy řešíme tím, že ti „chytráci“ dají do ruky těm „hlupákům“ něco jako „chytrý telefon“. A to nepokládám vůbec za šťastné řešení, protože se jedná o zcela novou formu diktatury.

1 0
možnosti
Foto

K27a67r56e87l 38M57á41d27l20e

28. 3. 2016 10:49

Pokud jsou ty poklony či padání na kolena míněna obrazně, tak podle mých vzpomínek Vámi zmíněný Havel obrazně padal na kolena před USA a konkrétně před Madlenkou původem ze Smíchova se přímo plazil.

6 6
možnosti
Foto

A před kým jste na kolena ráčil padat Vy? ;-D

1 0
možnosti
Foto

byl to puč, který se nesetkal s odporem

3 4
možnosti
MM

Dodnes ten "puč" nemůžete strávit, zkuste punč, ale zase ne moc, abyste nespadl z kolotoče.

6 1
možnosti
LN

Nemyslím, že bychom byli směřováni k diktatuře. Je to jen o ekonomice. Pokud se do toho začne příliš zatahovat politikaření, nikdy to nedělá dobrotu.

1 0
možnosti
Foto

No, vidíte. A já se domnívám, že i ekonomika může přerůst v rukách neodpovědných v diktaturu, které se politika musí plně podřídit. Respektive si myslím, že tento proces je v plném proudu.

3 0
možnosti
Foto

Nikoliv. Byl to jen nutný vývojový krok, bohužel poněkud uspěchaný lidmi, co chtěli dosáhnout blahobytu, aniž by vytvořili adekvátní protihodnotu.

Až si budete vařit hrachovou polévku z pytlíku, tak musíte dodržet doporučený postup, zahřívat zvolna, míchat a hlídat. Když pustíte sporák na plno a půjdete od toho, výsledek nebude poživatelný.

2 1
možnosti
Foto

A není možno ten hrnec s připálenou kaší umýt, tedy ne ho vyhodit, a začít vařit znovu?

1 0
možnosti
FS

Autor již v první větě říká,že není schopen,ani OCHOTEN,posuzovat nynější vývoj.Tak to potom s tímto člověkem není ani možná diskuse.

2 6
možnosti
Foto

Asi patříte k lidem, kteří rádi proti sobě mají ty, kteří vědí vše na 100 procent. Dobrá, ale ti zase nejsou ochotni diskutovat s vámi. Problém, že?

6 0
možnosti
Foto

Z hlediska výsledku události 1989 byly takovou quasi kapitalistickou kontrarevolucí (tak se dokonce jmenuje jedna kniha bez toho quasi), kterou ale v r. 1989 chtělo pouze vědomě podle tehdejšího sociologického výzkumu tak 3% respondentů, zbytek chtěl něco jako socialismus s lidskou tváří, což reflektoval i tehdejší známy Havlův projev. Z tohoto hlediska lze vskutku označit r. 1989 jako privatizační puč.

1 1
možnosti
Foto

Ty 3% uvádí asi ročenka CIA. Podle mého průzkumu v podniku byla pro tržní systém silně nadpoloviční většina. Nesmíte zapomínat, že to, jak tržní systém (nesprávně Vámi zvaný kapitalismus) funguje, si již skoro nikdo nemohl pamatovat.

Kromě toho socialismus s lidskou tváří (v Havlově představě) tržní systém nevylučuje. Nakonec první známky jistého druhu soukromého podnikání se objevily už v polovině osmdesátých let.

S odstupem lze konstatovat, že lidé, kteří byli schopni poctivě pracovat a byli schopni akceptovat nové výrobní postupy, si v převážné většině polepšili. Ovšem nemakačenkové, zvyklí za socáku chodit do práce jen v den výplaty, ti vesměs pohořeli a dnes píší srdcervoucí blogy a komentáře o tom, jak je ten kapitalismus nelidský a se slzou v oku vzpomínají na minulý režim.

Jsou ovšem oblasti, kde tržní systém nemá moc co pohledávat. Což je školství, zdravotnictví a do jisté míry i kultura. Jeho aplikace do těchto oblastí přinesla zákonitě problémy.

3 1
možnosti
DB

Více méně máte pravdu..ale je to jen povrch věcí...jde o to se podívat na podstatu...tedy jak se to stalo, a proč je to tak jak to dnes někteří z nás vnímají....a hlavní roli hraje ekonomie.....musíte prodávat, když chcete udržet lidi v práci....když totiž lidé nekupují tak výrobce začne omezovat výrobu a vyhazovat z práce....

základem je tzv CIRCULAR FLOW....tedy ekonomický koloběh....ASI tak druhá nebo třetí lekce ekonomie pro začátečníky.... a proti tomu stojí snaha nedat lidem tu výši výplaty, kterou by si zasloužili a dávat vysoké výplaty....jakýmkoliv i nelegálním způsobem VLÁDNOUCÍ ELITĚ...a tím vytvořit poměr...V ZÁMKU A V PODZÁMČÍ a k tom u se ještě přidá masáž pomocí informací a dezinformací....a k tomu potřebujete znalosti psychologie..jako že člověk, který má strach je lépe manipulovatelný atak dále....celé je to jen o způsobu vládnutí...a tento způsob jsme si sem přivezli z USA..a dokonce už i Němci tomuto systému podléhají....a podle mne to chce již konečně jiný způsob vládnutí....

3 0
možnosti
Foto

Proti férovému obchodu nic nemám a pochopitelně, že jsem zůstal „na povrchu“. Já se ale nesnažím problémy řešit, spíše dát podnět k zamyšlení, zde tu není něco k řešení.

1 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1544x
Trochu jsem se toulal po světě - celých 32 let. Napsal jsem o tom i knihu s podtitulkem "aneb co se do zpráv nikdy nedostalo". K nalezení zde.Teď jsem se vrátil "domů" a mnohdy se velice divím, co to tu nacházím. Nemohu jinak, než se k tomu vyjádřit. Kdyby se o mně někdo chtěl dovědět poněkud více může tak učinit na www.mujcernobilysvet.cz nebo na www.mk-answer.com. Mimo jiné jsem také aktivní jako pedagog a snažím se mladým adeptům mediální tvorby předat něco ze svých zkušeností a názorů s nadějí, že by mohlo dojít v tomto oboru k lepšímu pochopení nároků veřejnosti na poznání duševního bohatství lidstva.

 

Seznam rubrik